Prvi dan relija
23

Klix.ba na Croatia Rallyju: Neuville i Hyundai na čelu kolone nakon prvog dana

E. Z.
(Foto: E. Z./Klix.ba)
Na Croatia Rallyju na preostala dva dana takmičenja čeka nas uzbudljiva borba za pobjedu. Naime, trojica najbržih vozača prvi dan relija završila su unutar osam sekundi. Minimalna razlika na reliju za koji je malo ko očekivao da će biti ovako težak.

Uz izvještaj sa prvog dana donosimo i fotografije sa lica mjesta, tačnije sa noćnog "regroupinga" koji je organizovan na samom Trgu bana Jelačića u centru Zagreba, što je privuklo zaista veliki broj gledalaca i ljubitelja reli automobila. Nakon što tu prenoće, WRC automobili i oni iz drugih klasa takmičenje nastavljaju u subotu ujutro u okolini Samobora i Karlovca.

Posada Thierry Neuville / Martijn Wydaeghe završili su prvi dan relija u svom Hyundaiju i20 Coupe WRC sa prednosti od 7,7s u odnosu na aktuelnog svjetskog prvaka Sébastiena Ogier / Julien Ingrassia u Toyoti Yaris WRC.

Elfyn Evans / Scott Martin zaostaju samo 0,3 s za svojim Toyotinim timskim kolegama na trećem mjestu.

Drama u petak je započela kada se Neuville zamalo izokretao na brzinskom ispitu SS5, a nakon toga preživio i strah na SS8 blago udarivši u ogradu i nakratko ostao na dva točka. Ogier / Ingrassia su potom preuzeli drugo mjesto od posade Evans / Martin sa tri uzastopno najbrža vremena i pobjedama na današnjim brzinskim ispitima.

"Imali smo malo nezgodan trenutak", rekao je Neuville o svom strahu na SS8. "Očito sam pokušavao malo više pritisnuti, ali na kočenju sam jednostavno izgubio stisak i otišao malo dalje, ali ništa bitno, sve je bilo pod kontrolom. Malo sam se mučio da budem prvi automobil na cesti danas popodne, jer je na cesti bilo puno šljunka i nije bilo prianjanja."

Ogier, koji je ostvario 600. WRC etapnu pobjedu na SS7, vratio se na postavke koje je razvio tokom testiranja uoči relija, a što mu je pomoglo da se riješi podupravljanja koje ga je ujutro usporavalo.

"Uvijek je lijepo imati neku statistiku, ali ono što je važno je da smo u borbi, uživamo i automobil je dobar i zabavnije je danas popodne voziti", rekao je Ogier. "Duga je to trka i pred nama je lijepa bitka s Thierryem i mojim kolegom Elfynom. Mislim da je [Neuville] imao veliki trenutak tamo, otišao je u ogradu. Mislim da je to bilo blizu izlijetanja, ali i sam sam imao sličnu situaciju jutros. "

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Spustivši se na treće mjesto u posljednjoj fazi petka, Evans se sprema za uzvrat u subotu. "To znači da nas čeka velika bitka sutra", rekao je. "Bilo je prilično blizu cijeli dan. Nije savršena popodnevna serija za nas da budemo iskreni, ali nije ni loše. Definitivno ima sutra na čemu raditi, pa ćemo da vidimo."

Kalle Rovanperä / Jonne Halttunen, koji je započeo reli u Hrvatskoj kao vodeći u svjetskom prvenstvu, prisiljen se odustati sa ovog relija nakon što je žestoko iletio već na prvom brzinskom ispitu i oštetio svoj automobil u tolikoj mjeri da nije bilo moguće nastaviti takmičenje.

Østberg ispred Gryazina u WRC2 klasi

Mads Østberg / Torstein Eriksen završio je dan vodeći WRC2 za 7,8 sekundi u odnosu na Nikolay Gryazin / Konstanin Aleksandrov (Volkswagen Polo GTI R5). Teemu Suninen / Mikko Markkula treći su u svom Ford Fiesta Rally2. Andreas Mikkelsen / Ola Fløene, koji je bio treći u WRC2 nakon uvodne faze morao je odustati.