PRODATO 7 MILIONA
12

Kia Sportage slavi 30. rođendan

A. M.
Sportage, Kijin popularni kompaktni SUV, ove godine slavi poseban jubilej. S više od 7 miliona prodatih primjeraka globalno u 30 godina postojanja, Sportage je već ostavio dubok trag na tržištu kao malo koji drugi model na svijetu i izvršio je veliki utjecaj na automobilsku industriju kao jedan od Kijinih najuspješnijih automobila. Od 2015. čak je postao i Kijin najprodavaniji model.

Kia Sportage može se pohvaliti bogatim naslijeđem koje broji već 30 godina u pet generacija. Od lansiranja 1993. godine, Sportage je postao sinonim za inovacije, zadivljujući stil i izvrsne performanse. U znak proslave jubilarnog modela, Kia će lansirati posebnu rođendansku ediciju - Kia Sportage Anniversary Edition, koja podiže udobnost i stil na još višu razinu. Ova verzija govori o historiji brenda, ali u isto vrijeme pokazuje i njegovu budućnost. Ova verzija bit će lansirana u Europi krajem septembra i bit će predstavljena na svim tržištima. Bit će tu brojna poboljšanja koja će jedinstven karakter i atraktivan dizajn ovog modela podići na još višu razinu.

Sjajne crne konture na bočnim staklima i spojleru, kao i novi ukrasni elementi u tamnoj boji i hromirana završna obrada sprijeda, straga i sa strane daju još klasičniji izgled i bit će ekskluzivni za ovu verziju. Zatamnjena stakla, novi 19-inčni sportski crni aluminijske felge visokog sjaja također pridonose privlačnosti vanjskog stila. Kia Sportage "Anniversary Edition" bit će dostupna u novoj boji karoserije pod nazivom Wolf Grey. Ostale dostupne boje uključuju Deluxe White, Casa White, Pearl Black, Penta Metal i Experience Green. Sve verzije u boji bit će dostupne s opcijskim kontrastnim biserno crnim krovom.

U unutrašnjosti će se naći ‘’rođendanska’’ sjedišta od antilopa i umjetne kože, koja će vozaču i suvozaču pružiti ne samo osjećaj vožnje u visokokvalitetnom proizvodu, već i izvrsnu udobnost sjedenja. Oprema Kia Sportage "Anniversary Edition" uključuje i električna prednja sjedišta, grijanje sjedišta i upravljača, kao i ambijentalno osvjetljenje. Dva ekrana dijagonale po 12,3 inča i ergonomska centralna konzola s kontrolama upotpunjuju atraktivnost kabine. Verzija "Anniversary Edition" nudi dodatke u novoj Midnight Green boji, koja je namijenjena naglašavanju premium stila u interijeru.

U određenom smislu, Anniversary Edition je kulminacija 30 godina napretka i inovacija za Kia Sportage. Prva generacija ovog modela predstavljena je na tržištu 1993. godine i od samog je početka bila vrlo popularna. Kia je zauzela drugačiji pristup dizajnu svog SUV-a od većine svojih konkurenata u to vrijeme i predložila kompaktni SUV koji je kombinovao prostranu unutrašnjost tradicionalnih modela ovog tipa s dobrim voznim svojstvima tipičnim za hatchbackove. U tom smislu, Kia Sportage - kao prvi istinski urbani SUV - bio je pionir novog tržišnog segmenta.

Druga generacija (u ponudi od 2004.) usmjerena je bila na kvalitetu i sigurnost. Uvođenje moderne platforme pridonijelo je njenom velikom uspjehu i rezultiralo dvostruko većem broju prodatih jedinica od modela prve generacije.

Treća generacija Kia Sportagea, koja je debitovala 2010., naglasila je dizajn i privukla posebnu pažnju zahvaljujući rešetki hladnjaka u stilu tigrovog nosa.

Četvrta generacija (na tržištu od 2015.) naglasila je veću udobnost kao i napredne sigurnosne sisteme. Model ove generacije koristi najnovije sisteme pomoći. Ponuđeni su motori manje zapremine, a ova generacija Sportagea značajno je povećala broj kupaca SUV-a C-segmenta i postala najprodavaniji Kijin automobil.

Aktuelna peta generacija Sportagea (dostupan od 2021.) veća je od prethodnog modela i nudi još naprednije sigurnosne sisteme. Istovremeno, povećana je vizuelna privlačnost vanjštine zahvaljujući dizajnerskoj filozofiji "Suprotnosti koje se nadopunjuju". Ova filozofija dodatno oplemenjuje zadivljujući izgled Sportagea. Dodavanje dodatnih opcija elektrifikovanog pogonskog sklopa u vidu svi hibridnih opcija osiguralo je ovom bestselleru još širi broj kupaca.

Sportage je od 2015. postao Kijin najprodavaniji model, a ulogu bestsellera ovaj SUV igra već godinama i na bh. tržištu.