Američki ponos u Rusiji
0

Jeep i Lada kao nacionalni simboli?

Sarajevo-x.com
Kada bi prije par godina neko rekao da će Jeep kao jedan od simbole američkog uspjeha i same životne filozofije svoju proizvodnju preseliti u srce Rusije vjerovatno bi doživio javni linč. Ipka, nakon svih ekonomskih potresa koji su zahvatili SAD i cijeli svijet, više ni takve vijesti ne zvuče čudno.

Nakon nedavne kupovine značajnog udjela u bankrotiranom Chrysleru kompanija FIAT Auto stekla je i pravo donošenja nekih važnih poslovnih odluka, kao i mogućnost upravljanja Chryslerovom markom Jeep koja je slavu odavno stekla proizvodnjom vrhunskih terenskih vozila.

Tako, sudeći prema zadnjim izjavama Sergia Marchionnea, šefa kompanije FIAT Auto, ovaj italijanski industrijski div ima namjeru preseliti proizvodnju Jeepa u Rusiju, što je naravno naišlo na vrlo pozitivan odziv premijera Rusije, Vladimira Putina. Ova dva vrlo utjecajna čovjeka su otvoreno razgovarali i pregovarali o potpisivanju partnerskog ugovora FIAT-ove kompanije Case New Holland i ruske kompanije Kamaz, koji bi omogućio pokretanje proizvodnje Jeepa u Rusiji. Ujedno, Putin je istakao da nerazvijena mreža savremenih puteva u Rusiji i dalje znači da ova zemlja predstavlja jedno od najvećih tržišta za terenske automobile.

Industrijski analitičari su Putinov pozitivan stav ocijenili kao odličnu taktiku, kroz koju Rusija i Putin koriste nezavidnu ekonomsku situaciju zapadnih kompanija i na tako prilično jeftin način dolaze do napredne zapadnjačke tehnologije. Dokaz toga je i obećanje Renaulta da će modernizovati proizvodne pogone Lade, te da će čak i ustupiti neke nove automobilske platforme, a uz ova dva slučaja Rusija se nada prilivu tehnologije iz Opela kroz kupovinu koju je obavila Magna.

U svakom slučaju, jasno je da Rusija koristi ekonomsku slabost Zapada na najbolji mogući način, te da će ustvari ova zemlja nakon recesije izaći potpuno osvježena i preporođena.