Razvija 666 KS
120

Italijanska policija dobila Lamborghini Urus, koristit će se i za transport organa

D. B.
Flota italijanske policije bogatija je za još jedan snažni Lamborghinijev model, koji će također imati izuzetno važne uloge.

Lamborghini je stekao slavu zahvaljujući proizvodnji "nepraktičnih" egzotičnih automobila, no Urus nudi sasvim dovoljno mjesta za pet putnika i njihov prtljag. Također, značajno je "jeftiniji" od modela s V10 i V12 motorima, tako da nije čudo što dominira u prodaji otkako se pojavio 2019. godine. Međutim, jedan primjerak će demonstrirati svoju svestranost tako što će služiti italijanskoj policiji.

Riječ je o šestom automobilu koji je Lamborghini posudio italijanskoj policiji, a ovaj je baziran na snažnijoj Performante verziji. Slijedi korake drugih "bikova" koji su specijalno pripremljeni za policijske poslove, uključujući superautomobile Gallardo i Huracan korištene za brzi transport organa. Ovaj Urus ima i posebni hlađeni odjeljak u prtljažniku namijenjen transportu organa za transplantaciju. Također, u ovom odjeljku se može transportovati i plazma.

Automobil nosi specijalno "ruho", livreju koju je kreirao Lamborghini Centro Stile, a ona kombinuje klasičnu plavu i bijelu boju italijanske policije. Također, policijski grbovi su napravljeni od reflektirajućeg filma i nalaze se na vratima, a Urus krase i boje italijanske zastave. Ostale promjene uključuju LED plavo svjetlo na krovu, kao i električna sirena s dva tona.

Urus Performante je doživio i niz promjena u unutrašnjosti, uključujući kutiju za oružje i defibrilator, kao i display za prikazivanje poruka postavljen na armaturnu ploču.

SUV pokreće 4,0-litarski twin-turbo V8 motor, koji razvija 666 KS i 850 Nm obrtnog momenta, od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,3 sekunde te dostiže maksimalnu brzinu od 306 km/h.

Lamborghini sarađuje s italijanskom policijom već 20 godina, a ovaj Urus će koristiti policija na autoputu od 2024. godine. Italijanska policija u svojoj floti pored najbržeg produkcijskog SUV-a na Pikes Peaku ima i Huracan LP610-4.