Luksuzna marka
12

Infiniti od sada dostupan i u BiH: Japanski spoj luksuza i umjetnosti

Klix.ba
Infiniti Q30
Do sada je bila prava rijetkost vidjeti neki od modela Infinitija na našim cestama. Zahvaljujući ovlaštenom zastupniku Grand Automotive iz Sarajeva, čiji je salon nedavno otvoren u naselju Šip, Infiniti je od sada dostupan i u našoj zemlji.

Na našem tržištu, Grand Automotive u ponudi ima pet modela Infinitija. To su kompaktni model Q30, izrađen na platformi Mercedesove A klase u sklopu dogovora o partnerstvu s njemačkim proizvođačem, njegova crossover verzija QX30, luksuzne poslovne limuzine Q50 i Q70, kao i najnoviji sportski coupe Q60, s motorima raspona snage od 211 do 405 konjskih snaga.

U želji da približi marku Infiniti kupcima, kompanija Grand Automotive svim zainteresiranima nudi testne vožnje, a pored prodaje novih vozila, kupcima nudi i zamjenu rabljenih automobila, servisne i limarske usluge, te isporuku rezervnih dijelova u kratkom roku.

Za sada, Grand Automotive je ovlašteni prodavač i serviser za Sarajevo, ali u planu je proširenje mreže na cijelu BiH.

Infiniti je luksuzna marka japanskog Nissana. Najjednostavnije rečeno, odlikuje se najjačim adutima svoje matične kompanije, ali uz potrebnu dozu luksuza koja ga stavlja u istu ravan sa ostalim svjetskim proizvođačima premium modela.

Prvi na svijetu

Njegovi arhitekti željeli su napraviti novi luksuzni brend koji će se odlikovati idealnim balansom snage, nastupa i umjetnosti. Njegov model Q45 bio je prvi serijski automobil na svijetu koji je imao aktivnu hidrauličnu suspenziju. A model FX, prvi Infinitijev crossover, bio je prvi koji je imao upozorenje za nenamjerno napuštanje trake, ono što danas postaje standard. Infiniti je zaslužan za još jedan izum, a to je upozorenje za sudar, od nazad odnosno, nadzor okoline pri isparkiravanju unatrag.

Osvojio Ameriku pa došao u Evropu

Infiniti je zvanično na tržište stupio 80-tih godina u Sjevernoj Americi, otprilike kada su svjetlo dana ugledali i Acura i Lexus. Cilj je bio da se zahtjevnim Amerikancima ponude premium autmobili koji se po svojom filozofijom neće stavljati u ravan s Nissanovim, koji su, ipak, za širi krug kupaca. Infiniti to nije.

Danas, ova marka je prisutna u preko 50 zemalja svijeta, ali, zanimljivo, ne i u sopstvenoj zemlji Japanu, gdje se ne prodaje pod tim imenom.

Infiniti je u Evropu došao 2008. godine, nakon što je u prethodne 23 godine izgradio imidž na najzahtjevnijem tržištu svijeta. Dolazak na naš kontinent bio je bombastičan, uz otvaranje 30 centara u najvećim evropskim metropolama.

Uporedo s jačanjem na tržištu premium automobila, Infiniti je zakoračio i na druga područja, Formulu 1, gdje je sklopio partnerstvo s Red Bull Racingom. Od prošle godine, Infiniti sarađuje s Renault Sport Formula 1 ekipom.

Vezani članci