auto
0

Ima li saobraćajne policije u Sarajevu?

Klix.ba
Jedan od urednika auto portala PunGas.com, Zoran Knežević, nezadovoljan radom saobraćajne policije u Sarajevu, dao je svoj osvrt koji prenosimo u cijelosti.

Ima li saobraćajne policije u Sarajevu? Ja sam je vidio samo kad se nesreća na putu desi ili kad ide gradom neko važniji od običnih građana pa se policajci poredaju svakih 50 metara po cesti...

Da zaboravio sam takozvane akcije saobraćajne policije (koliko sam primijetio održavanje reda na cestama u gradu na to se i svodi), napr. dan hvatanja pješaka-narušitelja na prelazima, ali samo jedan dan, pa se love ljude za pojas pa se sada opet niko živ ne veže jer je akcija prošla, sjećam se akcije mobitele... Naravno tu se redaju akcije sajla i slične trivijalnosti, a jedini je cilj tih svih akcija ne da se povećava sigurnost građana, nego da se nahvata para.

Svi smo mi vidjeli plakate po gradu o našoj novostvorenoj policiji, našem ponosu, koji su bili cilj da se njoj poveća ugled i da se pridobije povjerenje građana. Nisam još vidio ništa pozitivnog ma koliki god su veliki plakati, nove uniforme i pozivi da se građani slobodno obrate... Bez realnog rada nema ništa od povjerenja.

Recimo, svaki dan suočavamo se s problemom zakrčenih ulica, ne samo zbog građevinskih radova, već zbog nepropisno parkiranih automobila. Automobili su svuda: ispred ulaza, po parkovima, na pješačkim stazama, požarnim putevima, travnjacima, a poneki se nalaze i na parkingu.

Velika nesreća naselja Dobrinja, Alipašino polje, Vojničko polje, Aerodromsko naselje da su daleko od službe «pauk». Na pozive da se uklone automobili policajci odgovaraju "Ne možemo mi doći do pauka jer je na Ciglanama". Kada smo pitali zašto ne kažnjavaju za nepropisno parkiranje odgovor s druge strane slušalice je bio "ne možemo mi kažnjavati automobil kad je parkiran u njemu nema vlasnika i šta ćemo pored njega stajati?". U ovako blijedo obrazloženje stvarno ko može vjerovati, jer u tome sastoji njihov posao, a gospodin upravo tvrdi kako su nemoćni da sprovode zakon.

Nažalost stvorena je jedna opšta (ne)kultura haosa u čitavom društvu, ali moramo najzad da shvatimo da moramo mijenjati način života. Put do Evrope ne vodi samo kroz usvajanje zakona, nego i njihovo sprovođenje.

Gore nabrojana naselja su moderna i nemaju problema sa odsustvom parking prostora kao recimo Stari grad, zbog toga ne vidim nikakvog razloga zašto se automobili ne sklone na parking?!

Baš bi dobro došla barem jedna akcija: lova na nepravilno parkirane automobile, samo da još smislimo kako kazniti automobil...

Zoran Knežević, PunGas.com