Početak projekta sljedeće godine
0

Hibridni Mitsubishi Evo ide u serijsku proizvodnju

Sarajevo-x.com
Novi Mitsubishi Evo će imati hibridni pogon, a na tržištu će se pojaviti za manje od tri godine, potvrdio je predsjednik kompanije Mitsubishi Osamu Masuko.

Masuko nije otkrio sve tehničke detalje, ali je poznato da će Evo XI imati dizeslko-električni hibridni pogon, što će doprinijeti zadovoljavanju propisa o emisiji štetnih gasova.

"Na projektu ćemo početi raditi sljedeće godine, a automobil će biti spreman za manje od tri godine. Cilj mi je napraviti sportski automobil, koji koristi i električni motor", izjavio je Masuko za magazin Autocar.

Zvaničnici kompanije Mitsubishi se nadaju da će kombinacija dizelskog i elektičnog motora omogućiti automobilu da od 0 do 100 km/h ubrzava za manje od pet sekundi, te da će emisija CO2 iznostiti manje od 200 g/km.

Evo XI će imati i poboljšanu verziju S-AWC pogona na sva četiri točka.

Budućnost modela Evo je bila pod upitnikom ove godine. Zvaničnici kompanije su govorili da bi ovaj projakat mogao biti ugašen u korist investiranja u električne automobile, ali je ova odluka promijenjena zbog velikih kritika Mitsubishijevih fanova.

Mesuko je donio ovu odluku jer smatra da Evo ima veliki utjecaj na cijelu kompaniju i ponudu automobila, koja će postati fokusirana na očuvanje okoline.