Slatke brige
19

Ford povećao proizvodnju Fieste, raste potražnja na evropskom tržištu

Piše: E. T.
I dok pojedine automobilske kompanije zbog nedovoljne potražnje smanjuju ili privremeno zaustavljaju proizvodnju svojih automobila, zbog povećanih zahtjeva na evropskim tržištima u Fordu su morali povećati produkciju nove Fieste.

Iz njemačkih proizvodnih pogona evropske filijale Forda svaki dan izlazi dodatnih 100 primjeraka aktuelne generacije modela Fiesta, jer dosadašnja produkcija ne može zadovoljiti trenutne zahtjeve koji Fordu pristižu iz nekoliko evropskih zemalja.

Uvođenjem dodatne smjene Ford će do kraja godine dnevno proizvoditi 1.500 primjeraka automobila koji tradicionalno spada među omiljene modele u Velikoj Britaniji u kojoj je u prošlom mjesecu registrovano 6.434 primjerka. Odličan plasman Fiesta je napravila i na domaćem njemačkom tržištu, a u prilog Fordovom predstavniku B segmenta svakako idu i brojna priznanja, ali i konstruktorska titula u WRC-u (World Rally Championship) za 2017. godinu.

S nekoliko paketa opreme Ford uz novu Fiestu nudi nekoliko benzinskih i dizelskih motora raspona snage od 70 do 140 KS. Na vrhu ponude i dalje će biti Fiesta ST čiji 1,5-litarski trocilindarski turbo motor raspolaže s 200 KS.

"Nismo iznenađeni uspjehom nove i značtno unaprijeđene Fieste, jer je i njeno prethodno izdanje naišlo na odličan prijem kod publike", rekao je Roelant de Waard, potpredsjednik Fordovog odjela za prodaju i marketing.