Sjećanje na "Dan D"
21

Ford još jednom podsjetio na prvu pobjedu u trci 24 sata Le Mansa

E. L.
Iza naziva Holman Moody Heritage Edition krije se posljednje posebno izdanje modela GT s kojom Ford još jednom podsjeća na 1966. godinu u kojoj je u trci 24 sata Le Mansa prekinuta dominacija Ferrarija.

Ford je kroz dvije generacije modela GT čak osam puta predstavljao posebna izdanja supersportskog dvosjeda s kojima je podsjećao na dan u kojem je u čuvenoj trci 24 sata Le Mansa konačno prekinuta dominacija do tada neprikosnovenog Ferrarija.

S posljednjim devetim izdanjem koje se krije iza naziva Holman Moody Heritage Edition u američkoj automobilskoj kompaniji ovaj put osvrnuli su se na zlatni Ford GT40 Mk.II sa startnim brojem 5 iz tima Holman & Moody čija je posada Ronnie Bucknum/Dick Hutcherson 1966. godine trku 24 sata Le Mansa završila na trećem mjestu i tako Fordu osigurala "hat-trick“.

U bojama originala, zaključno sa startnim brojem i crvenim detaljima, Ford će GT Holman Moody Heritage Edition publici premijerno predstaviti na Sajmu automobila u New Yorku koji počinje 15. aprila, a društvo će mu praviti originalni trkaći primjerak koji je poslužio kao inspiracija za deveti osvrt na Le Mans.

U Fordu nisu otkrili koliko će primjeraka napraviti, ali je jasno da ih neće biti mnogo, jer dosadašnja produkcija podsjetnika na Le Mans koji su nastali na drugoj generaciji modela GT (čija se proizvodnja završava krajem godine) nije prelazila 50 primjeraka.