Istinski unikat
8

Ford GT Roadster iz 1965. godine ide na aukciju

D. B.
Jedan od dva "preživjela" prototipa te jedini GT bez krova koji se takmičio na utrci 24 sata Le Mansa bit će prodan na aukciji.

Fordov GT Roadster pod brojem GT/109 napravljen je u Velikoj Britaniji u kompaniji Ford Advanced Vehicles kao jedan od 12 preprodukcijskih primjeraka modela GT40. Godine 1965. je nastupio u utrci 24 sata Le Mansa gdje su ga vozili francuski vozači Maurice Trintignant i Guy Ligier. Do kraja nije stigao, preciznije, napravio je svega 11 krugova, a potom se povukao u garažu zbog problema s mjenjačem.

Nakon utrke je GT transportovan u kompaniju Shelby American, gdje je korišten kao razvojni automobil, a potom je povučen iz upotrebe. Holivudski kaskader Dean Jeffries ga je otkrio u Fordovom skladištu u Detroitu 1988. godine te je nekako uvjerio komapniju da mu dopusti da ga zadrži. GT je čuvao do smrti 2013. godine.

Nakon Jeffriesove smrti, Dana Mecum je kupio automobil i restaurirao ga prema originalnim Le Mans specifikacijama kakav je i dansa.

GT će biti prodan ovog mjeseca na aukciji kuće Mecum, a očekuje se da će novi vlasnik izdvojiti između 7,5 i 10 miliona dolara.