auto
0

Ford Fiesta RS

Klix.ba
Iako je proizvodnja visoko performansnog Focusa sa oznakom RS prekinuta, njena egzistencija se sada nastavlja na maloj Fiesti.

Tako je Ford u Ženevi predstavio RS studiju nove Fieste, a koja bi prema planovima u prozvodnju treba stici tek u roku dvije godine.

Fiesta je tako postala po performansma pravi civilni rally bolid, ali za čudo uopšte, niti izgledom niti tehničkim riješenjima, se ne oslanja na Fiesta Junior World Rally bolid.

Za pokretanje je odabran 2.0 litreni četverocilindraš koji bi na prednju osovinu trebao isporučivati punih 180 KS. Fordovi inžinjeri tvrde kako Fiesta RS sa ovakvim agregatom do stotke ubrzava za samo 7 sekundi, što je trenutno najbolji rezultat u klasi.

Na izgledu karoserije su primjetni nezaobilazni sportski detalji poput povećanih otvora za zrak, aerodinamičkih dodataka za pragove i narvno krovni spojler dostojan pomenutih performansi.

Naravno nisu izostale ni nezaobilazne komponente poput atraktivnih 18 colnih naplataka od lake legure, i poliranih ispušnih cijevi, koje stvaraju potpun utisak pravog gradskog trkača.

O budućnosti Fieste RS će odlučiti upravo tržište i rezultati ispitivanja koje će Ford vršiti na javnosti tokom ovogodišnjeg auto showa u Ženevi.