Zanimljiva konverzija
13

Ford E-100 je kombi s Teslinim električnim pogonom

D. B.
Klasični automobili i moderna tehnologija čine odličan spoj, posebno ako se konverzija napravi na pravi način. Sjajan primjer je Ford E-100 Van, kombi koji je dobio Teslin električni pogon zahvaljujući kompaniji Conductive Classic iz Idaha.

Ford E-100 je debitovao 1968. godine, no model s fotografija je proizveden tokom posljednje godine proizvodnje, odnosno 1974. prije nego je stigla potpuno redizajnirana treća generacija 1975. godine. Uprkos starosti, kombi je u dobrom stanju, lakiran je u svijetlo narandžastu boju, krasi ga sjajni hrom, a lijep detalj su crne naljepnice.

Električna konverzija je počela uklanjanjem motora s unutrašnjim sagorijevanjem. Baterija je postavljena u pod kombija, dok su električni motor i stražnji ovjes preuzeti od Teslinog Modela 3 Long Range. Isto se odnosi na prednje točkove i kočnice, dok je port za punjenje smješten do stražnjih svjetala te je specijalno napravljen.

Kompanija nije javno objavila specifikacije svog electromoda, no poznato je da Model 3 Long Range proizveden prije 2020. godine dolazi sa 75 kWh baterijom koja nudi domet od 500 do 530 kilometara. Električni motor isporučuje 283 KS u verziji s pogonom na sva četiri točka.

Ford E-100 ima aerodinamiku poput "cigle" zbog čega će domet biti manji, no ipak neće pokvariti iskustvo vožnje. Pored značajno poboljšanih performansi, električni kombi nudi bolju upravljivost zahvaljujući modernom ovjesu, moćnijim kočnicama i nižem centru gravitacije.

Conductive Classic se nalazi u Boiseu u Idahu i bavi se electromod projektima, a cijene se kreću od 45.000 dolara ka više.