Električni SUV
3

Fisker papi Franji predstavio električni papamobil

D. B.
Kompanija Fisker radi na prvom potpuno električnom automobilu za Vatikan, pozatom kao papamobil, koji će se koristiti za potrebe pape u specijalnim prilikama. Dizajn je prošle sedmice predstavljen papi Franji.

Radi se o modificiranoj verziji nadolazećeg Fiskerovog SUV-a Ocean, a na njoj rade poznati dizajner Henrik Fisker i njegova supruga Geeta Gupta-Fisker. Dizajn automobila su prezentovali papi Franji tokom sastanka održavnom u Vatikanu prošle sedmice.

Automobil je predstavljen pomoću fotografija koje prikazuju SUV Ocean sa staklenom kupolom u kojoj će se nalaziti papa i pozdravljati okupljene mase. Automobil će biti dostavljen Vatikanu tokom sljedeće godine, dok se standardna verzija Oceana na tržištu očekuje krajem 2022. godine.

Tradicionalno, papamobile proizvodi kompanija Mercedes-Benz, a ta vozila moraju biti blindirana. Kako će Vatikan koristiti Fiskerov automobil, još uvijek nije precizirano.

Papa koristi niz različitih modificiranih vozila tokom svojih putovanja, a vozio se i u nekim električnim automobilima. Vatikan je 2012. godine na poklon dobio Renault Kangoo, ali s eon koristio za manje zvaničan transport kao što je kretanje oko Papinske palače tokom ljeta. Papa Franjo je vožen i Toyoti Mirai u Japanu 2019. godine, a to je vozilo koje koristi vodik. Mercedes-Benz je ranije proizvodio i hibridne papamobile.

Fisker je poznat po dizajniranju Aston Martinovih modela, BMW-a Z8 i kratkim partnerstvom s Teslom. On je napustio kompaniju Tesla te je osnovao svoju kompaniju Fisker Automotive te je dizajnirao hibridni sportski automobil pod nazivom Karma. No, automobil je imao dosta problema s baterijama, a u konačnici je došlo do bankrota.

Potom je osnovao kompaniju Fisker Inc. 2016. godine u pokušaju razvoja novog sportskog, ali električnog automobila. Nakon toga je uslijedio novi startup udaljen od te ideje te usmjeren na održive električne SUV-ove. Također, postoji dogovor i s tajvanskim elektronskim gigantom Foxconnom u svrhu razvoja manjeg i pristupačnijeg "personalnog električnog vozila".

"Inspirisalo me to što papa Franjo vodi računa o okolišu i utjecaju klimatskih promjena. Unutrašnjost papamobila će biti napravljena od različitih održivih materijala, uključujući tapacirung napravljen od recikliranih plastičnih flaša prikupljenih iz okeana", izjavio je Fisker.