U savršenom stanju
31

Fantastični BMW 507 iz 1958. godine košta 2,45 miliona dolara

D. B.
BMW 507 je bez sumnje jedan od najpoznatijih automobila u historiji bavarskog brenda, a to pokazuje i cijena koju danas traži njegov vlasnik.

BMW 507 uživa veliku popularnost zahvaljujući činjenici da je veoma rijedak, ali i slavnom statusu klijentele koja ga je kupovala. Dva od ukupno 254 proizvedena primjerka kupio je i slavni Elvis Presley. Danas je veoma teško u prodaji pronaći jedan ovakav automobil, a kada se pojavi na tržištu, cijena je vrtoglavo visoka.

Automobil na fotografijama je proizveden 14. januara 1958. godine kao 110. primjerak modela 507 od ukupno 254 proizvedena. Prvom vlasniku je dostavljen s tvrdim krovom koji se može ukloniti, kao i s fabričkim završecima izduvnih cijevi. Lakiran je u Silbergrau metalik boju koja krasi samo 21 automobil.

Interesantno, roadster nije odmah prodan prvom vlasniku, nego je prethodno bio izložen u BMW-ovom paviljonu u Minhenu, a njemačkom biznismenu Gustavu Zinggu je dostavljen u maju 1958. godine. Riječ je o čovjeku koji je bio zvanični predstavnik kompanije Mercedes-Benz u Venecueli. Ipak, automobil je vraćen u Njemačku 1960. godine te je pet desetljeća proveo u ovoj zemlji.

Godine 2007. je u potpunosti restauriran, a taj posao su obavili eksperti odjela BMW Classic. Potom se sedam godina kasnije vratio na detaljnu provjeru, a posjeduje sve certifikate o autentičnosti i kvalitetu. Njegov motor je zamijenjen agregatom poboljšanog dizajna, koji je uparen sa četverostepenim ZF manuelnim mjenjačem. Tehnička inspekcija je ovom automobilu dodijelila 900 od 1.000 budova za kvalitet i stanje u kojem se nalazi.

BMW 507 je prešao blizu 85.000 kilometara, a prodaje se po cijeni od 2,45 miliona dolara. Nalazi se u sjajnom stanju, tako da novi vlasnik neće imati nikakvog posla.