Reli spektakl
7

Evans diktira tempo na početku Croatia Rallyja

E. Z.
Foto: Croatia Rally/Uros Modlic
Foto: Croatia Rally/Uros Modlic
Elfyn Evans i suvozač Scott Martin otvorili su Croatia Rally savršenim startom uz najbrži prolaz na jutrošnjim "shakedown" brzinskim ispitima.

Na temperaturi od oko 16 stepeni Celzijusa i pod vedrim, plavim nebom, Evans i Martin postigli su najbolje vrijeme od 2m45,1s na 4,60 kilometara dugom brzinskom ispitu Medvedgrad u svojoj Toyota Yaris WRC, koja je ovdje debitovala i sa unaprijeđenim aerodinamičkim paketom za prvi hrvatski reli u okviru FIA Svjetskog reli Šampionata.

Iako se "shakedown" tradicionalno koristi kao prilika za fino podešavanje postavki automobila, jutrošnji rezultat će svakako podići samopouzdanje britanskom vozaču Evansu, koji je u Hrvatsku stigao kao četvrti u ukupnom poretku vozača. "Automobil mi daje dobar osjećaj, zasad je sve u redu", rekao je Evans po završetku svog prvog prolaska.

Belgijska posada Thierry Neuville i Martijn Wydaeghe bili su drugi najbrži u svom Hyundaiju i20 Coupe WRC sa vremenom od 2m45,8s, a Finci Kalle Rovanperä i Jonne Halttunen, trenutne vođe svjetskog reli šampionata, bili su treći najbrži sa vremenom od 2m46,4s u svojoj Toyoti Yaris WRC.

"Lijepo je sigurno biti u ovom položaju, ali već nakon upoznavanja sa brzinskim ispitima prethodnih dana ceste su već prljave i sigurno nam neće toliko pomoći to što prvi vozimo brzinske ispite." , rekao je Rovanperä o činjenici da će oni "otvarati" brzinske ispite na sutrašnjoj prvoj dionici.

Estonci Ott Tänak i Martin Järveoja, koji su postavili 2m46,6s kao svoje najbolje vrijeme u svom Hyundai i20 Coupe WRC, kreću u Croatia Rally sa sjećanjem na pobjedu na prethodnom WRC događaju, februarskom Arctic Rally Finland. "Sad smo u drugom dijelu svijeta, ali zasigurno je cilj ovog vikenda nastaviti taj isti zamah", rekao je Tänak.

Foto: Croatia Rally/Uros Modlic
Foto: Croatia Rally/Uros Modlic

Aktuelni svjetski prvaci Sébastien Ogier i Julien Ingrassia, iz Francuske, bili su peti najbrži u drugoj Toyoti Yaris WRC sa svojim timskim kolegama, Japancem Takamoto Katsuta i Britancem Daniel Barrittom, na šestom mjestu.

"Brzinci izgledaju zabavno s različitim dionicama", rekao je Ogier. "Moguce je da cemo imati sve elemente da se napravi lijep reli."

Posada M-Sport Ford Fieste Adrien Fourmaux / Renaud Jamoul, koji se prvi put takmiče na WRC reliju u WRC autu, bila je sedma jutros, a pratili su ih timske kolege Gus Greensmith / Chris Patterson.

Nakon tri "shakedown" brzinska ispita, posada Teemu Suninen / Mikko Markkula predvodi poredak u kategoriji WRC2 automobila.

Svečani start relija je zakazan za 18:30 sati. Prva etapa počinje brzinskim ispitom Rude - Plešivica dugačkom 6,94 kilometra od 08:39 sutra (petak). Klix.ba je također sutra na brzinskim ispitima Croatia Rallyja odakle ćemo izvještavati o svim događanjima sa ovog takmičenja.