Novi svjetski rekord
0

Elektroautomobil prešao 555 kilometara jednim punjenjem

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novi svjetski rekord u dužini vožnje elektroautomobilom postavljen je u Japanu, gdje je vozilo "dajhatsu mira van" prešlo, jednim punjenjem baterija, 555,6 kilometara.

Električni automobil "daihatsu mira van" pokreće se veoma snažnom baterijom firme "Sanio elektrik", a probna vožnja automobila opremljenog tim akumulatorom trebalo je da pokaže praktične prednosti vozila na električni pogon, izvijestila su glasila u Tokiju.

Dosadašnji rekord u dužini kretanja elektroautomobila držala je američka kompanija "Tesla motors" iz Los Angelesa, čije je vozilo prošlog mjeseca na jednom poligonu u Australiji uspjelo preći 501 kilometar.

Stručnjaci procjenjuju da će se broj elektroautomobila širom svijeta povećati od sredine iduće decenije, jer vodeće kompanije za proizvodnju vozila i njihovi kooperanti užurbano rade na izradi sve moćnijih baterija za pokretanje četvorotočkaša na elektropogon.

Ekspert i jedan od rukovodilaca njemačke kompanije "Boš" Bernd Bor tvrdi, međutim, da će motori s unutarnjim sagorijevanjem i dalje biti dominantni na tržištu i to u periodu od najmanje dvije naredne decenije. Bor ne negira da će se udio automobila s elektromotorom narednih godina povećati, ali ukazuje da se na drumovima širom svijeta do kraja iduće decenije ipak ništa bitnije neće promijeniti.

"Broj električnih automobila do 2015. godine mogao bi se na globalom nivou povećati na oko pola miliona, ali bi za njihovo brže širenje trebalo znatno popraviti osnovne karakteristike akumulatorskih baterija, posebno kada je riječ o još prevelikoj težini i skupoj izradi takvih uređaja", tvrdi njemački stručnjak.