Nakon reakcije na koncept
3

Električni roadster Polestar 6 stiže 2026. godine

D. B.
Polestar je zvanično saopćio da će njegov O2 konceptni kabriolet ući u proizvodnju.

Polestar je svoj koncept predstavio u martu, a sada je potvrđeno da će se model Polestar 6 pojaviti na tržištu 2026. godine. Brend je već počeo primati online rezervacije iako je do dolaska automobila ostalo još četiri godine.

Kabriolet će biti baziran na aluminijskoj platformi te će koristiti 800-voltnu tehnologiju. Polestar 6 će pokretati dva električna motora koja će isporučivati 884 i 900 Nm obrtnog momenta. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h bit će potrebne 3,2 sekunde, dok će maksimalna brzina iznositi 250 km/h.

Kada Polestar 6 stigne na tržište, brend će ponuditi 500 numerisani LA Concept edition modela koji će biti lakirani u Sky plavu boju kao i koncept. Unutrašnjost će biti presvučena svijetlom kožom, a automobil će krasiti unikatne 21-inčne felge.

Direktor Polestara Thomas Ingenlath je izrazio želju ranije ovog ljeta da koncept ode u proizvodnju, ali je bio i rezervisan kada je riječ o tome koliko je projekt izazovan. Ipak, reakcija javnosti i potencijalnih kupaca na koncept je bila sjajna.

Polestar ima nekoliko modela u fazi razvoja, koji će debitovati u narednih nekoliko godina. Polestar 3 je električni SUV koji debituje u oktobru, a Polestar 4 stiže 2023. godine. Polestar 5 se ne očekuje prije 2024. godine i to će biti četverovratni GT visokih performansi. Dvije godine kasnije na tržište stiže pomenuti Polestar 6.