Rival Volkswagenovom ID.3
10

Električni Peugeot 308 stiže 2023. godine

D. B.
Novi Peugeot 308 je jedan od najljepših modela u evropskom C segmentu, a u budućnostni će dobiti i potpuno električnu verziju.

Potpuno električna verzija Peugeota 308 pojavit će se na tržištu 2023. godine i postati direktan rival Volkswagenovom električnom modelu ID.3.

Kada je riječ o platformi na kojoj će biti baziran, postoje dvije glavne opcije. Jedna je CMP platforma za male automobile koju koristei novi Citroen C4, a koja omogućava korištenje električnog pogona, no teško je vjerovati da će ona biti Peugeotov izbor. Druga opcija je Peugeotova nadolazeća e-VMP platforma koja predstavlja adaptiranu verziju EMP2 platforme za električna vozila. To je mnogo vjerovatnije i logičnije rješenje.

Nova platforma će debitovati sa sljedećom generacijom modela 3008 koja dolazi 2023. godine, a mogla bi se koristiti i za potpuno električni 308. Ipak, zasad nema zvanične potvrde.

Volkswagen je zasad "siguran" od napada Peugeota u segmentu snažnih kompaktnih hatchbacka jer je francuski brend već potvrdio da nema namjeru proizvoditi modele 308 GTI ili 308 PSE zbog "velikog pada potražnje".