Uz nekoliko promjena
13

Dacia teaserom najavila dolazak novog modela, očekuje se poboljšani električni Spring

D. B.
Najpristupačni električni automobil u Evropi, Dacia Spring, suočava se sa snažnom konkurencijom u vidu novog Citroena e-C3 i drugih nadolazećih gradskih električnih vozila poput Fiatove Pande, a kako bi ostao konkurentan, Dacia navodno radi na poboljšanoj verziji koju nagovještava zvanični teaser.

Na teaseru je prikazan automobil u sjeni, a objavljen je na X nalogu Dacije France uz opis "Uskoro stiže...ostanite s nama!".

Iako teaser nije otkrio ime modela, proporcije prilično jasno poručuju da je riječ o novoj verziji Dacijinog modela Spring, a ne o Sanderu koji je nešto veći. Spring je nedavno ponuđen kupcima u Njemačkoj s velikim popustom, što u kombinaciji sa subvencijama osnovnu cijenu spušta na 12.750 eura.

Vizuelno poređenje s postojećim modelom otkriva da su prednji i stražnji dio redizajnirani, dok prednja svjetla podsjećaju na ona koja ima novi Dacia Duster. Ugloviti tretman nazad više podsjeća na Sandero Stepway. Rastojanje od tla se čini većim nego ranije, kao i felge, tako da crossover izgleda viši uprkos nedostatku krovnih nosača. Ne bi bilo iznenađenje ni da su se dogodile promjene u unutrašnjosti inspirisane novim Dusterom.

Dacia Spring se prvobitno pojavio 2020. godine, a dvije godine kasnije je blago promijenjen dodavanjem redizajnirane prednje maske i novog Dacijinog logotipa. Prošle godine je predstavljen u najboljoj Extreme opremi s više funkcija i snage. Danas je Spring dostupan s jednim električnim motorom koji isporučuje 45 ili 65 KS, dok baterija kapaciteta 26,8 kWh omogućava domet između 220 i 225 kilometara po WLTP ciklusu.

Postoje šanse da će promjene za 2024. godinu biti dublje od jednostavnog facelifta, jer su kupci električnih automobila postali još zahtjevniji čak i u najnižem cjenovnom rangu. Stoga bi Dacija mogla unaprijediti specifikacije modela Spring, kako bi bio bliži novijim rivalima.

Teaser ne sadrži datum debija novog modela, no indijski Autocar navodi da bi se to moglo dogoditi 21. februara.