auto
0

Chevrolet Volt je sjevernoamerički automobil godine

Sarajevo-x.com
Chevrolet Volt proglašen je sjevernoameričkim automobilom 2011. godine.

Titulu sjevernoameričkog automobila godine dodjeljuje žiri u sastavu 49 auto-moto novinara iz Kanade i Sjedinjenih Država, a predstavljaju dnevne novine, časopise, web-portale te televizijske i radijske emisije koje se bave automobilizmom. Volt je ponio ovu titulu osvojivši više glasova žirija od Nissana Leafa i Hyundai Sonate, koji su također bili u finalu.

Ovo je treći put da je Chevrolet osvojio titulu sjevernoameričkog automobila godine i četvrti put za General Motors. Relativno nedavno, 2008. godine, Chevrolet Malibu je ponio naslov sjevernoameričkog automobila godine.

"Velika je čast biti prepoznat kao sjevernoamerički automobil godine", rekao je izvršni direktor GM-a Dan Akerson.

"Otkad je počeo razvoj Volta, vjerovali smo da ovaj automobil ima potencijala iz korijena promijeniti automobilsku industriju. Danas je Volt prvo vozilo na električni pogon koje je dobilo prestižnu nagradu sjevernoameričkog automobila godine i prvo vozilo koje je dobilo najviša priznanja od automobilske branše, tehnoloških eksperata i stručnjaka za zaštitu okoliša."

Sjevernoamerički automobil godine je posljednja u nizu velikih nagrada koje je dobio.

"Ovakvo priznanje istovremeno je i jamstvo kupcima da su naši novi modeli kvalitetni", rekao je Akerson. "Ovo je posebno važno za vozila kao što je Volt, koja donose revolucionarne nove tehnologije. Osvajanje titule sjevernoameričkog automobila godine uvjerit će kupce da se radi o doista revolucionarnom vozilu koje nudi sve prednosti vožnje na električni pogon bez straha od ostajanja na cesti uobičajenog kod automobila na bateriju."

Volt je vozilo na električni pogon koje funkcionira u cijelom nizu vremenskih prilika i uvjeta vožnje, bez straha od potpunog ispražnjenja baterije. Voltov ukupan vozni doseg iznosi preko 600 km – prvih 60 km Volt vozi bez emisije štetnih plinova isključivo pogonjen strujom pohranjenom u njegovoj 16-kilovatsatnoj litij-ionskoj bateriji. Kada se Voltova baterija istroši, uključuje se benzinski motor-generator i nastavlja s radom, povećavajući doseg na još 550 km s punim rezervoarom.

Prodaja Volta krenula je u decembru u nekoliko američkih saveznih država: Kaliforniji, Texasu, Washingtonu D.C. i New Yorku. Zahvaljujući velikom zanimanju javnosti, proizvodnja Volta u Americi povećana je s 30.000 na 45.000 vozila u 2012.

Europski kupci moći će isprobati i nabaviti svoj Volt u Chevroletovim zastupstvima do kraja ove godine.