auto
0

Bh. proizvođači automobilske industrije na sajmu u Kragujevcu

FENA
Vanjskotrgovinska komora BiH uz podršku USAID-Sida FIRMA projekta i ove godine organizirala je zajednički nastup proizvođača automobilskih komponenti BiH na sajmu SEE Auto Compo Net 2011., koji se održava od 10. do 12. maja u Kragujevcu. Taj međunarodni sajam namijenjen je predstavljanju proizvođača komponenti i dijelova za automobilsku industriju, a u toj oblasti privreda Bosne i Hercegovine posjeduje značajne mogućnosti.

Održavanje sajma je i nastavak rada Centra izvrsnosti, sa sjedištem u Kragujevcu, koji je osnovan radi predstavljanja potencijala u regionu, odnosno u jugoistočnoj Evropi. Bosna i Hercegovina je, kako je poznato, jedna od zemalja suosnivača Centra.

Prema informacijama iz VTKBiH, planirano je da se održe i razgovori s prvim dobavljačima Fiata, VW-a, Citroena, MG-a i dr. za eventualno uključivanje i naših firmi u proces snabdijevanja ovih korporacija automobilskim dijelovima.

U dogledno vrijeme može se očekivati da se i uključe jer za to postoje realne predispozicije - zavidan kvalitet proizvoda i posjedovanje zahtjevnih certifikata u automobilskoj industriji (TS 16949, VDA, ISO9001 i dr.).

SEE Auto Compo Net 2011 je trodnevna sajamska manifestacija, čiji su prateći sadržaji okrugli stolovi, prezentacije, program razvoja dobavljača, susreti s kupcima i dr.

Sajmu prisustvuju izlagači proizvođača automobilskih komponenti jugoistočne Evrope, pratećih industrija mašina i opreme, međunarodnih organizacija i institucija za podršku razvoju automobilske industrije, poslovnih asocijacija, privrednih komora itd.

"Cilj svih izlagača je predstavljanje proizvodnog programa (koji se kreće od svih vrsta komponenti, mašina i opreme, rezervnih dijelova, do raznih ostalih potreba za proizvođače automobila i transportnih vozila), prije svega vezano za investicije Fiata i novu proizvodnju automobila u Kragujevcu, odnosno novi Fiatov program u pogonima nekadašnje Zastave s projektovanim kapacitetom od 300.000 vozila godišnje", rečeno je Feni u VTK BiH.

Organizatori sajma SEE Auto Compo Net 2011 su Regionalna privredna komora Kragujevca i Šumadija sajam d.o.o, a pokrovitelji sajamske manifestacije su Privredna komora Srbije, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza – SIEPA, Grad Kragujevac i Projekt za razvoj konkurentnosti i promociju izvoza – ECEP.