auto
0

Audi obilježava 30. godišnjicu Quattro pogona na Bjelašnici

Sarajevo-x.com
Prije 30 godina rodila se ideja koja je revolucionirala automobilski svijet, a to je pogon na sva četiri točka, zvani quattro pogon. Posvećenost Audija da slijedi filozofiju "Napretka kroz tehniku”, dovela je do toga da je Audi prije 30 godina postao pionir u proizvodnji automobila sa pogonom na sva četiri točka. Kod ovog pogona se snaga motora permanentno i optimalno raspodjeljuje na sva četiri točka.

Nakon tri decenije quattro pogon je još uvijek neprikosnoveni pogonski koncept za suverenu trakciju. Nijedan proizvođač premium vozila ne proizvodi i ne prodaje više vozila sa pogonom na sva četiri točka kao Audi. To je potvrdila i Njemačka asocijacija automobilske industrije.

Otprilike jedna trećina svih Audi vozila opremljena je ovom tehnologijom. Quattro pogon pruža prvoklasnu aktivnu sigurnost, pouzdanu trakciju gotovo na svim cestama i svim vremenskim uvjetima.

Princip je sljedeći - dok se četiri kočnice brinu o efikasnijem kočenju, za to vrijeme četiri pogonska točka omogućavaju bolje ubrzanje i preciznije bočno vođenje. Konsekventna realizacija ovog zakona fizike jeste Audijev permanentni pogon na sve točkove, quattro.

Kod vožnje u krivini točkovi prelaze različite dužine putanje. Da bi se razlike između prednjih i stražnjih osovina iznivelisale, a pogonska snaga motora raspodijelila prema naprijed i natrag, na scenu stupa središnji diferencijal kao glavni akter pogonskog sklopa quattro pogona.

"Zajedničke vrijednosti kao što su kompetentnost, dinamika i entuzijazam povezuju zimski sport sa Audi brandom“, istakao je Dino Bratović, brand manager Audija u Bosni i Hercegovini, te dodao da je to razlog što je "Audi BiH odlučio 30-tu godišnjicu quattra obilježiti na Bjelašnici kao generalni sponzor 7. Međunarodnog ski takmičenja menadžera 'Audi Race 2010'.“

"Za sve ljubitelje zimskog sporta Audi će prirediti probne vožnje unikatnih Audi skija, sa originalnim Audijevim dizajnom i najnovijom Waveflex i Fusion tehnologijom. Pored ovoga će svi pobjednici ovog takmičenja imati priliku da osvoje ove skije, koje su proizvedene samo u količini od 300 pari, te su kao takve dostupne samo na našem tržištu, u ovlaštenim Audi salonima“, dodao je Bratović.