Električni hiperautomobil
5

Arash AFX će biti rival Neveri, Eviji i Battisti

D. B.
Kompanija Arash je najavila dolazak svog električnog hiperautomobila koji će biti rival Rimčevoj Neveri.

Zasad nema mnogo detalja o modelu AFX osim da će imati potpuno električni pogon, a rivali će mu biti Lotus Evija, Rimac Nevera i Pininfarina Battista ukoliko britanski proizvođač ne odluči pomjeriti granicu kada je riječ o performansama.

Renderi prikazuju hiperautomobil uobičajenih proporcija, naprijed je set ugaonih svjetala te veoma kompaktna hauba s velikim ventilacijskihm otvorom koji unapređuje aerodinamiku. Prednji lukovi točkova su izraženi, a vrata imaju sličan dizajn i oblik onima na Porscheu 918 Spyder. Ostali ključni elementi dizajna koji se ističu uključuju nedostatak tradicionalnih retrovizora, istaknuto "peraje ajkule" koje se proteže krovom i stražnjim poklopcem, kao i LED traku na stražnjem dijelu.

Arash je otkrio i unutrašnjost automobila gdje se nalaze sjedišta oblikovana direktno u monokok, a tu je i šuplja armaturna ploča koja podsjeća na onu u Lamborghinijevom modelu Sesto Elemento. Vide se i dva mala ekrana koja zamjenjuju bočne retrovizore, kao i mali klaster na stubu upravljača.

Posljednji produkcijski model koji je Arash proizveo bio je AF10, pokreće ga 6,2-litasrki V8 motor s kompresorom u kombinaciji s četiri električna motora,, a ukupna snaga iznosi 2.080 KS. Ako AFX bude jednako snažan, to uopće neće biti iznenađenje.