Jedan od 89 primjeraka
6

Alpina B3 Touring traži novog vlasnika

D. B.
Izuzetno zanimljiv automobil registrovan u Nizozemskoj pojavio se u prodaji, a riječ je o Alpini B3 3.2 Touring.

Zaista fantastični automobil proizveden je 1996. godine i nalazi se u izvrsnom stanju, a pokreće ga 3,2-litarski redni šestak koji razvija 265 KS i 329 Nm obrtnog momenta. Baziran je na najsnažnijem modelu E35 328i s tim da su eksperti u Alpini povećali zapreminu 2,8-litarskog motora.

Iako ova snaga danas nije posebno impresivna, ipak je u svoje vrijeme automobil bio znatno snažniji od tada aktuelnog modela M3.

Snaga se prenosi na stražnje točkove putem petostepenog automatskog mjenjača. Međutim, automobil je opremljen i Alpininim unikatnim switch-tronic sistemom koji omogućava vozaču da kontroliše stepen prijenosa putem dugmadi na upravljaču. Iako nije dostojna zamjena za manuelni mjenjač, ipak predstavlja određenu alternativu.

Tipično za Alpinu, karavan je suptilno modificiran umjerenim spojlerima i dodacima, a ističu se 17-inčne felge te originalna Alpina metalik plava boja karoserije. Prisutne su i karakteristične bočne naljepnice.

Između 1996. i 1999. godine proizvedeno je samo 89 primjeraka modela B3 Touring, a automobil na fotografijama potiče iz 1996. godine i nosi oznaku "23". Prvobitno ga je kupio kupac iz Japana, ali je nakon toga završio u Nizozemskoj.

Alpina je napravila nekoliko promjena, na satu kazaljka ide do 300 km/h, upravljač je presvučen kožom i sadrži unikatnu oznaku, automobil je ukrašen drvenim detaljima, Alpina pločicom, a posjeduje specijalne patosnice i presvlake od tkanine. Također, odlično je opremljen, ima električni šiber, klima uređaj, putni kompjuter, retro BMW Business RDS radio i drugo, a automobil je prešao 167.000 kilometara iako je star 26 godina. Aukcija traje još nekoliko dana.