Bolji od očekivanja
0

ADAC hard test s Volkswagenom ID.3: Baterija na 93% nakon 100.000 km

A. M.
Njemački auto-moto klub proveo je hard test s Volkswagenovim električnim modelom ID.3 Pro S. U dvije i po godine automobil je prešao više od 100.000 kilometara, a rezultati su bolji od fabričkih predviđanja.

ADAC je najveći auto klub u Evropi, s preko 20 miliona članova. Već decenijama praktikuju hard testove kao vid potpunog uvida u stanje automobila nakon 100.000 pređenih kilometara. Sada je ADAC prvi put proveo dugotrajno testiranje s električnim modelom Volkswagen ID.3 u najjačoj izvedbi - ID.3 Pro S. Testiranje je trajalo 2,5 godine, tokom kojih je prijeđeno više od 100.000 kilometara.

Nakon ovog testa, Nijemci navode da baterija od 77 kWh ima neto kapacitet od 93%, što je znatno iznad Volkswagenove procjene od 70%. Iz ADAC-a napominju kako ekipa koja je testirala automobil nije posebno vodila računa o bateriji, te su je često punili na brzim punjačima do 100%, iako proizvođač iz Wolfsburga preporučuje brzo punjenje do 80%, upravo radi zaštite baterije. Ujedno navode u izvještaju da je maksimalni domet postignut u stvarnim uslovima bio 400 pređenih kilometara.

Nakon ovog hard testa s modelom Volkswagen ID.3 Pro S, ADAC preporučuje onima koji posjeduju ovaj automobil da instaliraju najnovija ažuriranja softvera. Na primjer, najnoviji paket ažuriranja značajno je poboljšao potrošnju energije na kratkim relacijama pri niskim temperaturama. ADAC je u svom izvještaju također naveo i neke nedostatke ovog modela s nultom emisijom, a to je spori odziv multimedijskog sistema i nedostatak predgrijanja baterije.