Intenzivirani napadi
49

"Ekstremno teško" kod Harkova: Ljudi bježe iz sela gdje se vode borbe, oglasio se Zelenski

N. V.
Screenshot iz videosnimka granatiranja sela Vovčan u Harkovskoj oblasti
Screenshot iz videosnimka granatiranja sela Vovčan u Harkovskoj oblasti
Rusi su tokom dana pojačali napade na sjeveru Ukrajine, a o svemu se oglasio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je kazao da je u Donjecku "ekstremno teško".

Rusija je napade intenzivirala na području Donjecka i regije Sumi, te u blizini grada Harkova. Zbog bombardovanja i jakih napada, mnogi građani masovno bježe, a bilo je i poginulih ukrajinskih civila danas.

Govoreći o izbjeglima u Harkovskoj oblasti, evakuisano je više od 2.500 osoba. Osim što sami bježe iz ove oblasti zbog učestalih borbi, također ih evakuiše vojska i druge nadležne službe.

Ukrajinske snage provode odbrambene operacije, najintenzivnije u području graničnih naselja u Harkovskoj oblasti. Zelenski je tim povodom kazao da je situacija "posebno napeta" u Donjeckoj oblasti, gdje se bilježi više od 30 sukoba dnevno.

"Ekstremno je teško. Ometanje ruskih ofanzivnih akcija je sada zadatak broj jedan", rekao je Zelenski.

Posljednja granatiranja u Harkovskoj oblasti dogodila su se u selu Vovčan, a načelnik regionalne vojne uprave Oleg Synegubov je kazao da su Rusi bacili više od 20 vođenih zračnih bombi na naselja.

Rusi su inače jutros pokušali da probiju liniju odbrane, na sjeveru Harkovske oblasti, uz istovremeno granatiranje okolnih naselja. Rusija je kazala kako je navodno zauzela pet lokalnih sela u Harkovskoj oblasti: Pletenivka, Ohorceve, Borisivna, Pilne i Strileća. Međutim, Zelenski navodi kako ukrajinska vojska uspijeva zadržati rusku u pograničnim selima "sive zone".

Oni su ranije saopćili i da su srušili ruski borbeni avion Su-25 kod Avdivke, ukrajinskog grada na istoku zemlje, koji su Rusi osvojili u februaru.

Ukrajinci su pokrenuli prekogranične napade u Rusiji, a bespilotnim letjelicama i topništvom napadaju Belgorodsku i Kursku oblast. U tim napadima ima poginulih civila i vojnika, kao i ranjenih, a brojevi se razlikuju u zavisnosti od toga ko ih saopštava.