Potvrđeno za Klix.ba
6

Predsjednica CIK-a podnijela prijavu zbog tvrdnji da narko-kartel ima "svog čovjeka u komisiji"

I. Sa.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić podnijela je prijavu protiv "NN lica u vezi sa prepiskom članova narko-kartela putem aplikacije Sky" te tvrdnji da imaju "svog čovjeka u komisiji".

Ova informacija je potvrđena iz Tužilaštva BiH za Klix.ba, a iz ove ustanove napominju da je prijava data u rad postupajućem tužiocu na dalje postupanje.

Podsjetimo da je ovu vijest prvobitno objavio portal Istraga.ba, a radi se o Sky poruci koju je 20. aprila 2020. godine Mostarac Haris Behram poslao Edinu Gačaninu Titu.

Prema tim navodima, sporna poruka glasi:

"Onda sam saznao koliko su kutije važne toliko je da imamo nekoga u CIK-u (centralnoj izbornoj komisiji ) a on ima jednog koga redovno plat. A kad Nermin sjedne sa nama trojicom i vidi koliko smo ozbiljni i koje su naše mogućnosti i sposobnosti imamo osjećaj da ćemo mu i brata uzeti nama, znam da neće biti lahko al ako njega prebacimo imamo jednu od najozbiljnijih i najkompetentnijih mladih političkih figura u BiH koji je direktna veza sa Amerima".

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH i produžio pritvor za još dva mjeseca Adnanu Smajloviću, Sančezu Jukiću i Aidi Halać koji su uhapšeni u akciji "Black Tie 2" te se sumnjiče za organizirani kriminal.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Adnana Smajlovića, Dženisa Kadrića, Boška Jerkovića, Sančeza Jukića, Ibru Miladina, Dražena Čobovića, Aidu Halać, Adnu Helić, Tarika Zulovića, Harisa Behrama, Nedžada Suljevića, Mirsada Skopaka, Maka Šemšića, Elmira Sarića, Smaila Šikala, Husmira Gabeljića, Fatiha Kola, Almira Serdarevića i Suvada Sačića da su počinili krivična djela "Organizovani kriminal" i "Pranje novca" iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Mustafu Selmanovića tužilaštvo sumnjiči da je počinio krivično djelo "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja", "Primanja nagrade ili drugog oblika koirsti za trgovinu uticajem" iz Krivičnog zakona FBiH u vezi sa krivičnim djelom "Organizovani kriminal".

Dženisa Kadrića, Dražena Čobovića, Senada Kadića, Adina Ćatića i Emira Druškića Tužilaštvo sumnjiči da su počinili krivično djelo "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja" i krivično djelo "Primanja dara i drugih oblika koristi" iz krivičnog zakona FBiH.

Vahidina Munjića Tužilaštvo sumnjiči za krivično djelo "Zloupotreba položaja i ovlaštenja" iz Krivičnog zakona FBiH.

Seada Preljevića, Davora Curla, Gordanu Memiju i Ermina Alamerovića Tužilaštvo sumnjiči za "Pranje novca" iz Krivičnog zakona BiH.

Tužilaštvo sumnjiči Edina Kačara da je počinio krivično djelo Odavanje tajnih podataka BiH.