Veliko postignuće
119

Portugal je čak 95 posto električne energije proizveo iz obnovljivih izvora energije

B. R.
Plutajuća solarna elektrana na istoku Portugala (Foto: EPA-EFE)
Plutajuća solarna elektrana na istoku Portugala (Foto: EPA-EFE)
Portugalski mrežni operater REN je objavio da je u ovoj državi prošli mjesec 94,9 posto električne energije proizvedeno iz obnovljivih izvora energije, što je veliko postignuće u ovom sektoru.

Kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, najviše električne energije je proizvedeno u hidroelektranama (48 posto), zatim u vjetroelektranama (30 posto) i ostatak u solarnim elektranama.

Međutim, prema REN-ovim podacima, značajno je povećana proizvodnja u solarnim elektranama. Naime, prošlomjesečno povećanje proizvodnje u solarnim elektranama je bilo najveće mjesečno povećanje ikada. Tada je postignuto da 10 posto potreba za električnom energijom budu zadovoljene korištenjem solarne energije.

U Portugalu je u prva četiri mjeseca ove godine udjel fosilnih goriva u proizvodnji električne energije iznosio devet posto. U tom kontekstu je potrebno izdvojiti podatak da je upotreba plina u prva četiri mjeseca ove godine prepolovljena u odnosu na prva četiri mjeseca prošle godine.

Međutim, interesantno je da 94,9 posto udjela obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije nije nacionalni rekord Portugala. Zapravo, najveći udjel je bio 1978. godine, kada je iznosio 95,4 posto.

Ova zemlja je napravila veliki iskorak u korištenju obnovljivih izvora energije - s 27 posto u 2005. na 54 posto 2017. Prije tri godine je počela s postepenim prestankom proizvodnje uglja te povećava hidroenergetski potencijal. Nadalje, prošle godine je bila treća u svijetu po korištenju vjetra za proizvodnju električne energije (29 posto). Ispred nje su bile Irska (36 posto) i Danska (58 posto).

No, kako je objavila britanska organizacija Ember, Portugal je vrhunac u korištenju vjetra za proizvodnju električne energije imao 2019., prenosi Euronews.