Sat vremena pred nastup
56

Organizatori Eurosonga natjerali irsku predstavnicu da izbaci propalestinske poruke iz nastupa

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bambie Thug privukla je pažnju neobičnim nastupom na Eurosongu, a nakon završetka prvog polufinala takmičenja otkrila je da su je organizatori natjerali da izbaci propalestinske poruke koje je htjela uputiti kroz tetovažu na licu.

Bambie Thug izborila je plasman u subotnje finale Eurosonga spektakularnim nastupom i izvedbom pjesme "Doomsday Blue", međutim, nisu svi imali pozitivne reakcije te su neki tvrdili da je ovaj performans zapravo satanistički ritual.

Nakon završenog prvog polufinala, Bambie je otkrila da je jedan detalj na svom nastupu morala izmijeniti. Naime, Evropska radiodifuzna agencija naredila je pjevačici da privremenu tetovažu na licu izmijeni zbog onoga što ona simbolizira.

Ona je na probama viđena s tetovažom na licu na kojoj je pisalo "primirje" na drevnom keltskom alfabetu Ogham.

Na snimku s konferencije za štampu, Bambie Thug je "potvrdila da je EBU tražio od nje da ukloni riječi 'Sloboda Palestini' i 'Primirje' sa svog kostima" prije nastupa.

"Bilo mi je veoma važno da imam ove poruke na svom kostimu, jer sam za pravdu i mir", rekla je Bambie Thug.

Glasnogovornica Evropske radiodifuzne unije (EBU) rekla je: "Pisma koja smo vidjeli na tijelu Bambie Thug tokom generalnih proba bili su u suprotnosti sa pravilima takmičenja koja su osmišljena da zaštite nepolitičku prirodu događaja". Kazali su i kako se nakon razgovora irska delegacija složila da taj detalj ukloni.

Ipak, Bambie je na Instagramu rekla da bi joj bilo zabranjeno da nastupi ukoliko ne obriše ove poruke.

"Nakon moje prve generalne probe zamolili su me da uklonim i 'Sloboda Palestini' i 'Primirje' sa svog kostima. Moja delegacija i ja smo se borili protiv toga i EBU se na kraju složio da ostane 'Primirje'. Otprilike sat vremena prije mog nastupa obaviještena sam da su imali interni sastanak i da 'Primirje' više nije prihvatljiva poruka te da ako ovo ne uklonim, neću biti puštena na binu. Ja sam za pravdu i mir i ovo se nikada neće promijeniti, samo se nadam da ću moći doprijeti do što više ljudi. Moje srce i molitve su uz narod Palestine", poručila je na Instagramu.

Podsjetimo, u švedskom gradu Malmeu gdje se večeras održava druga polufinalna večer Eurosonga, za poslijepodne su najavljeni propalestinski protesti.