O otvaranju pregovora
104

Zovko tvrdi: Plenković je Von der Leyen i Ruttea doveo u Sarajevo da im pokaže da tu može biti novo "žarište"

M. G.
Zastupnica u Evropskom parlamentu i bivša ambasadorica Bosne i Hercegovine Željana Zovko iznijela je jučer tvrdnje da je premijer Hrvatske andrej Plenković doveo evropske zvaničnike u Sarajevo da bi im pokazao "šta s može dogoditi" ako BiH ne dobije zeleno svjetlo za pregovore sa EU.

U Dnevniku HRT-a Zovko je, komentirajući odluku EK da otvori pregovore s BiH rekla kako je ruska agresija na Ukrajinu olakšala hrvatska nastojanja da se pregovori otvore.

"Odigrale su iznimnu ulogu. Ono što se dogodilo ruskom agresijom na Ukrajinu i činjenica da su se sve zemlje u okruženju založile da Moldavija, Ukrajina i Gruzija otvore pregovore s EU olakšalo je premijeru Plenkoviću da istu ovu situaciju preslika predsjednici EK Von der Leyen i najvećem skeptičaru Marku Rutteu", rekla je.

Naglasila je kako je premijer Andrej Plenković predsjednicu EK i premijera Ruttea odveo u Sarajevo kako bi im pokazao šta se može dogoditi ako se ne očuva stabilnost.

"Odveo ih je u Sarajevo i pokazao im gdje se može napraviti sljedeća žarišna tačka ukoliko BiH ne dobije mjesto koje će označavati mir i stabilnost", kazala je.