Zilkić: Fetva je zloupotreba položaja i iskazivanje zle namjere

Zilkić: Fetva je zloupotreba položaja i iskazivanje zle namjere
2
S
SRNA
13.11.2012. u 17:58
24
komentara
2

dijeljenja
Zilkić: Fetva je zloupotreba položaja i iskazivanje zle namjere Adem Zilkić
Poglavar Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić rekao je Srni da fetva koju je reisu-l-ulema Mustafa Cerić donio protiv njega predstavlja pokušaj zloupotrebe položaja i iskazivanje zle namjere i netrpeljivosti prema Srbiji i Islamskoj zajednici Srbije.
Zilkić je rekao da fetva odlazećeg poglavara Islamske zajednice BiH predstavlja flagrantno miješanje u unutrašnja pitanja Islamske zajednice Srbije.

On je naveo da je Cerić, koji ga u fetvi optužuje da svojim radom unosi podjele među muslimanskim vjernicima i da se lažno predstavlja, zloupotrijebio Kuran'ske citate i svete norme.

"Cerić je zlonamjerno prenebregao činjenicu da ja nisam reis samo Bošnjaka već svih muslimana Srbije", rekao je Zilkić i dodao da ga slijedi najmanje tročetvrtinska većina muslimana u Srbiji.

Zilkić je dodao da je poglavar Islamske zajednice Srbije koja je svoju autonomnost dobila 1868. godine, odnosno četiri godine prije od Islamske zajednice u BiH, te da iz toga crpi svoj šerijatski legalitet.

Odlazeći poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić izdao je danas fetvu kojom svojim sljedbenicima zabranjuje da slušaju i klanjaju sa Zilkićem zato što njegov govor, kako tvrdi, pravi podjele među vjernicima i zato što je njegov put pogrešan.

Cerić od Zilkića traži da se izvini muslimanima za nansene duševne bolove i optužuje ga da se "lažno predstavlja i tako nanosi veliku sramotu ne samo muslimanima u Srbiji i Sandžaku, već i na cijelom Balkanu".

Mustafa ef. Cerić u četvrtak, 15. novembra, odlazi sa pozicije poglavara Islamske zajednice u BiH i na tom mjestu će ga zamijeniti tuzlanski muftija Husein Kavazović.

U Srbiji od 2007. godine djeluju dvije islamske zajednice - Islamska zajednica kojom rukovodi muftija Muamer Zukorlić i koja priznaje Sarajevo kao duhovni centar muslimana Srbije, te Islamska zajednica Srbije na čijem čelu je Zilkić, koja svojim duhovnim centrom smatra Beograd.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...