{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Reis Cerić izdao fetvu protiv reisa IZ Srbije Adema ef. Zilkića

A
13.11.2012. u 14:40
469
188
Reis Cerić izdao fetvu protiv reisa IZ Srbije Adema ef. Zilkića
469
Reis Cerić izdao fetvu protiv reisa IZ Srbije Adema ef. Zilkića
Mustafa ef. Cerić
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić donio je danas, pretposljednjeg dana na čelu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, fetvu protiv reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije Adema ef. Zilkića.
Cerić je istakao da fetvu donosi koristeći se šerijatskim ovlastima iz Menšure, pozivajući se na Ustav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i provodeći zakletvu "da će dužnost reisu-l-uleme i vrhovnog muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Bošnjaka u svijetu vršiti savjesno i odgovorno".

Cerić je pojasnio da fetvu donosi slijedeći kur'anske upute da je razbijanje Islamske zajednice "isto kao i podizanje džamije koja nanosi štetu muslimanima, koja snaži njihove protivnike, koja pravi razdor među vjernicima i koja se stavlja u službu onih koji su od ranije poznati kao oni koji ne žele dobro Islamskoj zajednici".

Dodao je kako "nakon genocida niko nema pravo da slabi i razbija duhovno, nacionalno, kulturno i političko jedinstvo Bošnjaka".

"Uvjeren sam da rad i djelovanje Adema Zilkića spada u kur'ansku kategoriju mesdžid-i dirara, čime se nanosi šteta vjernicima i snaže protivnici", istaknuo je reis Cerić.

Vjernicima, prema fetvi, nije džaiz (ar. dozvoljeno) Zilkića slušati, slijediti ili klanjati džuma-namaz za njim.

Prema fetvi, Zilkić se lažno predstavlja i tako nanosi veliku štetu i sramotu ne samo muslimanima u Srbiji i Sandžaku, već i na cijelom Balkanu.

"Zbog toga tražim od Adema Zilkića da odmah i bezuvjetno prestane sa lažnim predstavljanjem. Također, zahtijevam od Adema Zilkića da se izvini muslimanima za naneseni im duševni bol. Ova fetva treba da bude poruka i pouka da više nikad i nikome ne padne na pamet da radi sitnog ličnog šićara prodaje čast naše vjere i odriče se prava naše slobode u korist onih koji tu našu čast i to naše pravo žele da zgaze", zaključio je reis Cerić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: