|

Reis Cerić izdao fetvu protiv reisa IZ Srbije Adema ef. Zilkića

Reis Cerić izdao fetvu protiv reisa IZ Srbije Adema ef. Zilkića
469
A
Anadolija
13.11.2012. u 14:40
188
komentara
469

dijeljenja
Reis Cerić izdao fetvu protiv reisa IZ Srbije Adema ef. Zilkića Mustafa ef. Cerić
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić donio je danas, pretposljednjeg dana na čelu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, fetvu protiv reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije Adema ef. Zilkića.
Cerić je istakao da fetvu donosi koristeći se šerijatskim ovlastima iz Menšure, pozivajući se na Ustav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i provodeći zakletvu "da će dužnost reisu-l-uleme i vrhovnog muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Bošnjaka u svijetu vršiti savjesno i odgovorno".

Cerić je pojasnio da fetvu donosi slijedeći kur'anske upute da je razbijanje Islamske zajednice "isto kao i podizanje džamije koja nanosi štetu muslimanima, koja snaži njihove protivnike, koja pravi razdor među vjernicima i koja se stavlja u službu onih koji su od ranije poznati kao oni koji ne žele dobro Islamskoj zajednici".

Dodao je kako "nakon genocida niko nema pravo da slabi i razbija duhovno, nacionalno, kulturno i političko jedinstvo Bošnjaka".

"Uvjeren sam da rad i djelovanje Adema Zilkića spada u kur'ansku kategoriju mesdžid-i dirara, čime se nanosi šteta vjernicima i snaže protivnici", istaknuo je reis Cerić.

Vjernicima, prema fetvi, nije džaiz (ar. dozvoljeno) Zilkića slušati, slijediti ili klanjati džuma-namaz za njim.

Prema fetvi, Zilkić se lažno predstavlja i tako nanosi veliku štetu i sramotu ne samo muslimanima u Srbiji i Sandžaku, već i na cijelom Balkanu.

"Zbog toga tražim od Adema Zilkića da odmah i bezuvjetno prestane sa lažnim predstavljanjem. Također, zahtijevam od Adema Zilkića da se izvini muslimanima za naneseni im duševni bol. Ova fetva treba da bude poruka i pouka da više nikad i nikome ne padne na pamet da radi sitnog ličnog šićara prodaje čast naše vjere i odriče se prava naše slobode u korist onih koji tu našu čast i to naše pravo žele da zgaze", zaključio je reis Cerić.
Prijavi grešku


Komentari (188)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...