Ugašeno UG, mandati važe
48

Zastupnik u Skupštini ZDK sumnja na regularnost odluka Senata, rektor tvrdi da je sve legitimno

E. M.
Zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Ermin Čehić nedavno je zatražio od nadležnog ministarstva obrazovanja da preispitaju odluke Senata o imenovanju rektora, ali i drugim donesenim odlukama s obzirom na to da je ugašeno Udruženje građana Unija studenata koja sa svojih pet predstavnika učestvuje u odlukama Senata.

Čehić je obrazlažući zastupničko pitanje pred Skupštinom Zeničko-dobojskog kantona 29. novembra postavio pitanje Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK, kao i Ministarstvu za pravosuđe i upravu ZDK i Upravnom odboru JU Univerzitet u Zenici i vezi s radom i statusom Unije studenata UNZE, sastavom i izborom članova Senata i Naučno-nastavnog vijeća UNZE i legalnosti njihovih odluka.

"Postavlja se pitanje da li su odluke koje donosi Senat i nastavno-naučna vijeća ispravne? Studenti su mi ukazali na to da njihovo Udruženje, ne radi već nekoliko godina, a prema nekim pravilima Unija studenata predlaže ljude i za Senat i za NN vijeće. Konkretno u Senatu predlažu pet ljudi i svake godine se vrši ažuriranje te liste, jer studenti treba da predstavljaju svoje godine ili svoje cikluse. U tome ako neko završi ili prođe u tom ciklusu onda više ne može biti predstavnik te grupacije studenata odnosno određenog ciklusa ili neki koji su vjerovali ili ne, vjerovatno u tom periodu od tri godine i završili fakultet i poslije toga koliko je meni poznato i koliko su mi rekli odbijali su ići na Senat i NN vijeće", kazao je Čehić u obraćanju Skupštini kantona.

Također, pitao je i to koliko UG Unija studenata nije održalo Skupštinu, ko je predlagao kandidate za izbor u Senat i NN vijeća ispred UNZE od 2016/17 do 2021/22 akademske godine te d ali je UG Unija studenata izbrisana iz registra? Pitao je i da li su legalne odluke koje donosi Senat i NN vijeće?

Rektora Univerziteta u Zenici Jusufa Durakovića smo pitali o stavu Univerziteta u Zenici po ovom pitanju na što je kazao da je tačna informacija da je Unija studenata ugašena jer nije na vrijeme, bez obzira na to što ih je ministarstvo pravosuđa upozoravalo, podnijelo izvještaj o finansijskom radu, ali da su mandati studenata koji su učestvovali u donošenju odluka važeći.

"Prošle godine, 25. decembra, kada je Unija studenata insistirala, imenovani su predstavnici na 1., 2. i 3. ciklusu na godinu dana. Predstavnici prvog ciklusa, njih troje, dobilo je mandat na godinu dana, odnosno do 25. decembra. Studentima 2. i 3. ciklusa mandat je istekao 30. januara ove godine i Senat UNZE, dok je još uvijek Unija bila potpuno u funkciji, je produžilo njihov mandat do izbora novih predstavnika jer su tražili reorganizaciju", kazao nam je Duraković.

Dodao je da postojanje Unije studenata nema velike veze sa studentima koji su dobili mandate na godinu dana te da je sva procedura izbora rektora i prorektora kao i drugih odluka gdje se pitao Senat u kojem su i predstavnici Unije studenata, legalni i legitimni.

"Izbor rektora je održan u aprilu, a Unija studenata je ugašena u maju ili junu, obrisana iz evidencije Udruženja građana. Mi smo bili dovedeni u situaciju šta da lje raditi, ko bi bio najlegitimniji predstavnik kada se Unija ugasila i odlučeno je da se studentima kojima je istakao mandat, a s obzirom na to da nema izbora, produži postojeći dok se ne verificiraju i izaberu novi predstavnici 2. i 3. ciklusa. To je odluka Senata. Također, Unija studenata se organizuje, održali su skupštinu i u narednih mjesec bit će formirano novo udruženje studenata. Planirano je da 24. decembra imamo sjednicu Senata i da produžimo mandat studentima 1. i 2. ciklusa do izbora novih predstavnika. Do kraja januara očekujem da ćemo imati pet novih predstavnika", zaključio je Duraković.

O ovome će se raspravljati i na narednoj Skupštini Zeničko-dobojskog kantona do kada nadležni trebaju dostaviti odgovore po ovom zastupničkom pitanju.