Protiv Tegeltije
854

Zastupnici u Parlamentu BiH odbili podržati smjenu Sifeta Podžića

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poslanici su glasali protiv odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da smijeni ministra odbrane BiH Sifeta Podžića.

Za smjenu je glasalo sedam zastupnika, protiv 20, niko nije bio suzdržan.

Opozicionari iz entiteta Republika Srpska nisu željeli prisustvovati sjednici kako ne bi prekršili odluke Narodne skupštine RS-a o bojkotu državnih institucija. Oni su naveli da je smjena Podžića "privatna utakmica" te da bi se vratili u parlamentarne klupe isključivo ukoliko bi se glasalo o smjeni kompletnog Vijeća ministara.

Predsjedavajući Tegeltija je obrazložio razloge smjene ministra odbrane navodeći "nediplomatski odnos prema susjednoj državi Srbiji".

Naime, ministar Sifet Podžić je 4. oktobra donio odluku o otkazivanju vojne vježbe sa Srbijom, koja je trebalo da bude održana od 9. do 16. oktobra na Manjači. Razlog za donošenje takve odluke je epidemiološka situacija.

"I vi i ja znamo da njegovi razlozi otkazivanja nisu pravi razlozi. Na vama je da li ćete ili nećete legalizovati praksu da svako donosi odluke izvan procedura i ovlasti, a na osnovu prijedloga nekih drugih koji nisu dio institucija", rekao je Tegeltija.

Zastupnik DF-a Dženan Đonlagić je nakon Tegeltijinog obrazloženja kazao da je bitna razlika u tome što Podžić nije otkazao vježbu, nego je prolongirao, u okviru svojih nadležnosti.

Prije nego što će uslijediti glasanje, zastupnici su raspravljali o ovoj tački duže od dva sata, međutim digresije su bile česte, a rasprava je išla u raznim smjerovima, zbog čega je predsjedavajući Denis Zvizdić morao više puta upozoravati i intervenisati.