Uspješna operacija
1

Zahvaljujući ljekarima KCUS-a pacijentica iz Visokog dobila novu priliku za život

Klix.ba
Šezdesetjednogodišnja Enisa Vrca iz Visokog dobila je novu priliku za život zahvaljujući pomoći i stručnosti ljekara Klinike za abdominalnu hirurgiju KCUS, iako su nalazi koje je ranije dobila govorili da su njene šanse za preživljavanje gotovo nepostojeće.

Enisi je na Klinici za abdominalnu hirurgiju KCUS urađen izuzetno kompleksan operativni zahvat, koji će joj omogućiti normalan život.

"Moj put nije bio lagan, ali zahvaljujući stručnosti ljekara Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu ja danas sjedim ovdje s vama", počinje svoju priču Enisa Vrca.

Enisi je u januaru ove godine dijagnosticirano zadebljanje na glavi gušterače, što je zahtijevalo dalju dijagnostiku i pretrage, odnosno magnetnu rezonancu, za koju je u zeničkoj bolnici dobila termin u julu. Dok je čekala snimanje, Enisi je potpuno požutila koža, zbog čega se ponovo javila bolnicu u Zenici iz koje su je prebacili na Kliniku za gastroeneterohepatologiju u Sarajevu.

"Na Gastroenterohepatologiji su mi ugradili stent jer sam imala začepljenje žučnih kanala. Uradila sam sve neophodne pretrage i dijagnosticiran mi je tumor glave pankreasa te je konzilij po dobijanju otpusnog pisma predložio operaciju", govori Enisa.

Kao pacijentica iz drugog kantona Enisa je prije operativnog zahvata na KCUS-u morala imati saglasnost nadležnog zavoda zdravstvenog osiguranja te je shodno tome predala zahtjev za liječenje na KCUS-u, ali je dobila odbijenicu. Predložen joj je palijativni operativni zahvat u matičnoj ustanovi.

"Kada su mi rekli da će operacijom samo uraditi premoštavanje određenih kanala u abdomenu, bez da mi odstrane tumor koji je bio glavni uzrok moje velike patnje, potražila sam mišljenje na Klinici za abdominalnu hirurgiju KCUS-a. Kćerka je s kompletnim nalazima došla kod doktora Jusufa Šabanovića koji je odmah kazao da se mora izvesti izuzetno složen operativni zahvat, ali da će on i tim ljekara učiniti sve što je u njihovoj moći da mi pomognu", navodi Enisa.

Iako je bolest bila izuzetno ozbiljna, zbog čega je Enisa za vrlo kratak period izgubila više od 20 kilograma, Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko–dobojskog kantona je dva puta odbio njen zahtjev za operativni zahvat na KCUS-u.

"Ja nisam željela odustati. Nisam mogla pristati na polovično, odnosno nikakvo rješenje mog problema. Nisam mogla pristati na nastavak agonije, kada je postojala nada da će ljekari u Kliničkom centru u Sarajevu trajno riješiti moj problem. Odlučila sam po treći put uložiti žalbu i boriti se za svoj život", govori Enisa, dodajući da je nakon silnih problema konačno dobila saglasnost za operativni zahvat.

"Operacija je uspešno završena, ja se odlično osjećam i ne mogu da vjerujem da ponovo imam normalnu boju kože i da nemam bolove. Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, a pogotovo doktor Šabanović i ljekari i osoblje Klinike za abdominalnu hirurgiju zaslužni su što sam živa i što ću ponovo zagrliti svoje najmilije. Nikada neću moći dovoljno zahvaliti ovim ljudima. Želim da građani znaju da se ovoj ustanovi može vjerovati, da ovdje zaista rade izuzetno stručni i ljubazni ljekari i medicinsko osoblje. Prezadovoljna sam sa svim što mi je ovdje pruženo i zaista imam samo riječi hvale", kazala je Enisa.

Docent Jusuf Šabanović, šef Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju, kazao je da se na ovoj klinici svakodnevno rade izuzetno složeni operativni zahvati te da je zahvaljujući reorganizaciji koju je sproveo novi menadžment ostavljeno mnogo više prostora za rad složenih operacija iz domena tercijarnog sektora.

"Riječ je o najtežim operacijama koje se mogu raditi isključivo u visoko sofisticiranim ustanovama, kakva je i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Enisa je jedna u nizu pacijentica koje uspješno operišemo, uprkos velikoj složenosti samog zahvata. Kod Enise je turmor glave pankreasa infiltrirao krvne sudove i proglašen je inoperabilnim. Pacijentici je izdat nalaz da je njeno stanje takvo da se operacija ne može raditi jer su infiltrirani krvni sudovi", kazao je Šabanović.

Naglasio je da je operativni zahvat urađen zahvaljujući saradnji cijelog tima u kojem su bili doktor Nedžad Rustempašić, s Klinike za vaskularnu hirurgiju te doktor Salih Bajramagić.

"Urađena je cefalično duodeno pankreatektomija s resekcijom zahvaćenih krvnih sudova, tumor je u potpunosti odstranjen, a resekcione margine su negativne. Pacijentica je dobila novu priliku za život, iako je ranijim nalazima bila otpisana. Postoperativni proces traje odlično, bez ikakvih komplikacija, a pacijentica će veoma brzo biti puštena na kućno liječenje", naveo je Šabanović.