Odmah je uništen
170

Zagreb: Jučer postavljeni podsjetnik na ratni zločin u Ahmićima nije potrajao ni dan

M. G.
Za samo jedan dan uništen je plakat na Slavonskoj aveniji u Zagrebu koji je 4. aprila postavila Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska (YIHR), a kojim podsjećaju na žrtve ratnih zločina u Ahmićima u BiH.

Kako su podsjetili iz ove Inicijative, u samo nekoliko sati, u Ahmićima su 16. aprila 1993. godine jedinice Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) ubile 116 civila bošnjačke nacionalnosti i praktično sravnile selo sa zemljom.

"Većina ubijenih bile su starije osobe, žene i djeca, a najmlađa žrtva je bila stara tek nekoliko mjeseci. Presude Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) dokazale su odgovornost političkog i vojnog vrha Republike Hrvatske za ovaj zločin, iako se uloga Republike Hrvatske u godinama nakon na sve načine nastojala prikriti ili relativizirati. I danas se taj zločin vrlo rijetko spominje u javnom prostoru, a trenutačni politički i vojni vrh Republike Hrvatske nije spreman preuzeti odgovornost i prestati s praksom negiranja ratnih zločina počinjenih u ime građana Hrvatske. Kako bi na ovaj zločin podsjetili trenutni državni vrh, ovaj plakat je postavljen u Zagrebu", navode iz YIHR-a.

Plakatom je Inicijativa, ususret 31. obljetnici ratnog zločina u Ahmićima, podsjetila na zločine u Ahmićima i poručila da se građani Republike Hrvatske sjećaju žrtava i traže da Republika Hrvatska preuzme odgovornost i ispriča se za svoje zločine.

"Uništavanje ovog plakata još je jedan primjer pokušaja brisanja tema iz javnog prostora koje problematiziraju i podsjećaju na sudski utvrđenu ulogu hrvatskog državnog vrha i hrvatskih vojnih snaga u ratu u Bosni i Hercegovini. U ljeto 2023. dijalog o zločinu u Ahmićima u javnom prostoru ponovno je započeo nakon što je osuđeni ratni zločinac s odlikovanjima RH za zasluge u ratu Dario Kordić izjavio: 'Rekao sam, sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio. Svaka sekunda je vrijedila.'", navode iz YIHR-a.

Podsjetili su da je MKSJ Darija Kordića osudio po zapovjednoj odgovornosti na zatvorsku kaznu od 25 godina za ratne zločine počinjene u srednjoj Bosni tokom hrvatsko-bošnjačkog rata, pa tako i za masakr u Ahmićima.

"On je 'kao odgovoran regionalni političar, planirao i poticao zločine koji su se 16. aprila 1993. dogodili u Ahmićima i susjednim selima Šantići, Pirići i Nadioci', a koji su bili usmjereni 'na etničko čišćenje tog područja (…)' (Žalbeno vijeće MKSJ u slučaju Kordić & Čerkez, IT-95-14/2). MKSJ je u nizu predmeta utvrdio počinjenje zločina od strane HVO-a i hrvatskih snaga u BiH, a u predmetu Prlić i drugi utvrdio je i postojanje udruženog zločinačkog poduhvata kojeg je vodila hrvatska ratna vlast na čelu s Franjom Tuđmanom", zaključuje se u saopćenju.