U svijetu odbačeni
246

Zabranjeni respiratori iz Rusije stigli i u bolnice u Republici Srpskoj

M.G.
Sporni respiratori (Foto:Tass)
Sporni respiratori (Foto:Tass)
Zabranjeni ruski ventilatori marke Aventa m, koji su zbog neispravnosti usmrtili šest osoba u Rusiji, nakon čega su povučeni iz upotrebe svugdje u svijetu, ipak su stigli za liječenje pacijenata u tri države: Srbiji, Kirgistanu, ali i Bosni i Hercegovini.
Preciznije, u bolnice u manjem bh. entitetu stigli su nakon što je u junu ove godine kupljeno 50 ovih respiratora u Rusiji od sredstava prikupljenih u humanitarnoj akciji "Respirator za RS", koju su kompanije TRB i Elvako Metpro, u vlasništvu Slavena Ristića, pokrenule sredinom marta, na samom početku pandemije koronavirusa u našoj zemlji.

Respiratori su kupljeni od kompanije JSC "UIEP" Rusija za dva miliona i 305.000 KM ili 46.100 KM po komadu, a podijeljeni su tako da je 10 respiratora pripalo Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, bolnicama u Bijeljini i Doboju po 7, bolnicama u Istočnom Sarajevu i Trebinju po 6, bolnicama u Zvorniku i u Bosanskoj Gradišci po 4, bolnici u Prijedoru 3, bolnici u Foči 2 i bolnici u Nevesinju jedan respirator.

Ono što je u svemu sumnjivo je činjenica da su respiratori ovog proizvođača odgovorni za smrt pet pacijenata u St. Petersburgu i jednog u Moskvi 12. maja, da bi dan kasnije bili povučeni iz svih ruskih bolnica. Opoziv sa svjetskog tržišta uslijedio je 10. juna. Sporni respiratori u Bijeljinu su stigli 25. juna, punih 15 dana nakon što je svakoj bolnici u svijetu naloženo da prekine njihovu upotrebu. Čak 45 ovih respiratora koje je Rusija poslala Sjedinjenim Državama kao donaciju, završilo je na otpadu.

Sličan problem ima i Srbija, gdje su sporni respiratori također stigli nepuni mjesec nakon što ih je i sam proizvođač opozvao s tržišta. Zvanično i dalje nema odgovora kako je, kojim kanalima i za koji novac ova sporna oprema stigla u Srbiju, a jedini trag o tome dolazi iz ruskih medija, odnosno ruske agencije TASS koja je objavila da je određena količina ventilatora Avent m u julu isporučena Srbiji i Kirgistanu.

Podsjećamo, prema izveštaju ruskog Državnog zdravstvenog regulatora, ovi respiratori su povučeni s tržišta radi sigurnosti, zbog čega su ruski ljekari odahnuli.

"Koliko god cinično zvučalo, drago nam je da je došlo do požara prije nego što je desetak pacijenata umrlo i desetak ljekara završilo u zatvoru", rekao je za The Moscow Time savjetnik nekoliko bolnica u Sankt Petersburgu, gdje je u požaru koji je prouzrokovao ovaj ventilator nastradalo pet pacijenata. Ruski ljekari su tada izjavili da se za tragediju generalno može okriviti brzina kojom je Rusija mobilizovala svoj zdravstveni sistem za borbu protiv koronavirusa, kako u pogledu proizvodnje, tako i primjene opreme.