Dodikov blizak saradnik
32

Washington: Na molitveni doručak pozvan i pomoćnik ministra za energetiku RS-a Milan Baštinac

Klix.ba
Milan Baštinac (Foto: Screenshot)
Milan Baštinac (Foto: Screenshot)
Ovog četvrtka tradicionalno će se održati molitveni doručak u Washingtonu, a tamo je ove godine pozvan i pomoćnik ministra za energetiku Republike Srpske Milan Baštinac.
Nacionalni molitveni doručak (engl. The National Prayer Breakfast) je tradicija stara 60 godina, koja se svakog prvog četvrtka u februaru održava u Washingtonu.

Događaj je prvi put organizovan 1953. godine, a njegov pokretač bio je Abraham Vereide, metodista norveškog porijekla. Od 1980-ih godina održava se u u hotelu Washington Hilton.

Cilj ovog skupa je okupljanje članova političke, društvene i poslovne elite i njihovo povezivanje. Tradicionalno, skupu se obraćaju dva govornika: jedan od njih je neizostavno predsjednik SAD-a što je prošle godine učinio i Joe Biden, a ime drugog govornika se uobičajeno čuva kao iznenađenje do tog trenutka.

Zajedničkoj molitvi, koji se održava u međunarodnoj plesnoj dvorani hotela, prisustvuje blizu 3.500 gostiju, od kojih je veliki broj istaknutih ličnosti iz skoro svih zemalja svijeta. Domaćin je neko od članova Kongresa SAD-a, a u njihovo ime organizuje ih Fellowship Foundation, konzervativna kršćanska organizacija poznatija kao "Porodica" čiji je osnivač bio upravo Vereide.

Tamo je ove godine, između ostalog, pozvan i Milan Baštinac, pomoćnik ministra za energetiku RS-a.

Naime, Baštinac, koji je Dodikov dugogodišnji bliski saradnik, je predsjednik Upravnog odbora HES Gornja Drina, odnosno rukovodioc projekta izgradnje hidroelektrane Buk Bijela koju grade Srbija i entitet Republika Srpska, a za čiji proces nisu dobili odobrenje od države BiH.

Baštinac je 2006. godine, na mjesto savjetnika Dodika, koji je tada obnašao funkciju premijera Republike Srpske, stigao iz Velike Britanije gdje je kao stipendista Britanske Vlade završio fakultet iz oblasti Politike Evropske Unije.

Dugi niz godina vodio je projekte od posebnog interesa za Republiku Srpsku, a kod Dodika je zadužen za investicije koje dolaze iz SAD-a ili Velike Britanije.

Još uvijek nije jasno da li je fokus odlaska Baštinca u Washington samo lobiranje za projekat Gornje Drine, ili je na pomolu velika investicija od strane američkih kompanija na teritoriji Republike Srpske. Ipak, sudeći po kontaktima koje uživa u krugovima američke administracije, on trenutno nezvanično slovi kao jedan od najbitnijih ljudi iz Vlade Republike Srpske.

Zanimljivo je to da su ove godine u Washington, po prvi put, pozvani svi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine - Denis Bećirović, Željko Komšić i Željka Cvijanović, što ranije nije bilo moguće budući da se Milorad Dodik, kao dotadašnji član Predsjedništva, nalazio na američkoj crnoj listi.

U Washington će, podsjetimo, otputovati i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, kao i brojni drugi bh. zvaničnici.