vijesti
78

Vodeća švicarska institucija za drvnu industriju obučava predstavnike bh. kompanija

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Prezentacija II ciklusa naprednog certificiranog studija "Razvoj liderstva i stručnih vještina u industriji namještaja i prerade drveta LSDT" održana je danas u sarajevskom hotelu Hollywood.

U pitanju je trogodišnji projekat koji finansira švicarska vlada preko Švicarske agencije za razvoj i saradnju SDC, a u okviru programa Prilika Plus kojeg sprovodi Republička agencija za mala i srednja preduzeća RARS. Učesnici prezentacije su bili predstavnici kompanija iz drvnog sektora, predstavnici fakulteta i predstavnici nevladinih organizacija iz cijele BiH.

Napredni certificirani studij LSDT implementira Univerzitet za primijenjene nauke (BFH) iz Berna ( Švicarska) u saradnji sa trening Centrom Format iz Sarajeva. Ovaj univerzitet je vodeća i međunarodno priznata švicarska institucija za drvnu industriju sa iskustvom od preko 20 godina u razvoju vještina i kompetencija za drvnu industriju.

"Ova obuka ima osnovni cilj da unaprijedi srednji menadžment kompanija drvnog sektora u regiji, tj. da pomogne u pomirenju razdora između višeg menadžmenta i operativne snage svake kompanije. Drugi cilj je prenos znanja i mogućnost da sadašnji polaznici budu budući predavači treninga. Prednost ovog treninga je praktičnost i aplikativnost znanja zasnovanih na internacionalnim standardima, naročito evropskim i američkim", rekao je Kurt Wuethrich, profesor sa Univerziteta primijenjenih nauka i glavni menadžer za implementaciju LSDT obuke u BiH.

Program obuke je namijenjen srednjem i višem menadžementu u kompanijama iz drvnog sektora i proizvodnje namještaja za pozicije kao što su menadžer odjela, menadžer proizvodnje, marketing menadžer, menadžer kontrole kvaliteta, šef tehničke službe, tehnički direktor i sl. Obuka je također namijenjena svim profesorima i predavačima u okviru formalnog i neformalnog obrazovanja, koji se bave temama liderstva i koji na ovaj način mogu da ažuriraju svoje nastavne planove i programe.

Suad Ećo, direktor firme Ećo Company i polaznik prethodnog ciklusa je dao kratki osvrt na edukaciju: "Od početka ove obuke sam prepoznao značaj da uključim uposlenike moje kompanije, ali i da sam kao direktor i vlasnik kompanije prođem kroz istu. Ja sam izuzetno zadovoljan organizacijom i multidisciplinarnim pristupom obuke, koja je jako zasnovana na praktičnosti i čija znanja možemo lako aplicirati u svakodnevni rad. Teme iz menadžmenta i financija sam produbio i izoštrio, a duboko se upoznao sa temama iz proizvodnog upravljanja, tehnologije, kontrole kvaliteta i logistike. Jedno od najznačajnijih stvari je što za završni projekat radim zadatak na konkretnom slučaju moje kompanije, vođen mentorima iz Švicarske. To je neprocjenjivo".

Obuka će omogućiti polaznicima da identificiraju probleme u poslovnom okruženju i području odgovornosti, planiraju i implementiraju promjene u poslovnom okruženju, primjene novih tehnologija te osiguranje kvalitete procesa i proizvoda. Polaznici će kroz obuku unaprijediti svoje razumijevanje saradnje i interakcije različitih odjela u kompanijama kao što su upravljanje ljudskim resursima, finansije, proizvodnja, marketing, logistika itd.

Jovanka Rožić, ekspert u domenu lakiranja i površinske obrade drveta i polaznica prethodnog ciklusa smatra da je najveća snaga ovog predavanja spoj teorije i prakse, što bi trebalo da postoji u našem školstvu kojem nedostaje kontakt sa realnim sektorom.

"Mislim da bi ovu obuku trebali da prođu svi vodeći ljudi top menadžmenta kompanija, kako bi na pravi način organizovali, delegirali i struktuirali aktivnosti proizvodnje i menadžmenta", kazala je Rožić.

Akreditirani program obuke počinje u septembru i traje osam mjeseci. Program obuke je podijeljen na pet međusobno povezanih modula. Prva četiri modula će biti implementirana u BiH, u Banjoj Luci i Mostaru, dok će zadnji modul biti implementiran u Bielu u Švicarskoj. Broj polaznika je ograničen na 20 osoba. Rok za prijavu na obuku je 26.08.2016.