vijesti
20

Novi master programi na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu u okviru II ciklusa studija u 2016/17. ponuditi će programe iz svih oblasti ekonomije i menadžmenta.

Prateći potrebe evropskog i globalnog tržišta rada, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu (EFSA) kontinuirano inovira sadržaje nastavnog plana i programa, te uvodi nove smjerove na II ciklusu studija. U okviru saradnje sa drugim univerzitetima EFSA, kao vodeća obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini, za partnerski univerzitet odabrao je Ekonomski fakultet Univerziteta u Ljubljani, koji predstavlja najstariji i najveći ekonomski fakultet u Sloveniji i regiji. Master program „Ekonomija i upravljanje javnim sektorom i okolišom“ namijenjen je osobama koji rade ili žele raditi u javnom sektoru kao i zaposlenim u privatnom sektoru, koji žele steći bolje razumijevanje veza između različitih institucija javnog sektora i privatnog biznisa. Pored toga, program je pravi izbor za kandidate koji su zainteresovani za zaštitu okoliša. Cilj programa je osposobiti stručnjake u javnom/privatnom sektoru sa analitičkim i praktičnim vještinama potrebnim za poboljšanje učinkovitosti i djelotvornosti u upravljanju javnim sektorom i okolišom.

"Master program Ekonomija i upravljanje javnim sektorom i okolišom je ponudio blagovremen i adekvatan odgovor na potrebe reforme javnog sektora u BiH. Modernizacija javnog sektora je globalni proces, a kvalitetna edukacija ključni pokretač promjena."– istakla je Aida Soko, savjetnica u Uredu premijera FBiH.

Još jedan, po svom konceptu savremen i drugačiji program, EFSA izvodi u saradnji sa Adizes Graduate School (Kalifornia, SAD). Adizes škola je poznata širom svijeta po svoj specifičnoj menadžment metodi.

Sve dinamičnije promjene u okruženju i različita adaptabilnost dijelova društva ili dijelova bilo koje organizacije na te promjene, a uz nedostatak uzajamnog poštovanja i povjerenja, ubrzavaju proces dezintegracije. Otuda se potreba izgradnje uzajamnog poštovanja i povjerenje u cilju sprečavanja dezintegracije javlja kao nužnost. Adizes School of Management je studij koji nudi metodologiju sticanja vještina izgradnje uzajamnog poštovanja i povjerenja u funkciji procesa integracije.

"Specifičnost Adizes School of Management programa jeste originalan pristup u rješavanju organizacijskih izazova koji su prisutni kako u Bosni i Hercegovini, tako i regiji. Nastavni plan program ima interesantan i savremeni pristup u upravljanju promjenama, organizacijama i ljudskim kapitalom. Pored ovoga, potrebno je naglasiti specifičnost i raznolikost samih polaznika programa, koji dolaze iz različitih industrija, te imaju različiti profesionalni background i iskustvo. Sve ovo doprinosi različitim pogledima i pristupom na određene teme, što obogaćuje sam program i daju mu dodatnu vrijednost." – Ajdin Hrbat, menadžer ključnih kupaca, ORBICO.

Informacije o programima i upisima mogu se pronaći na Facebook stranici i www.efsa.unsa.ba.