Procedure i čekanja
2

Vlast u BiH u praksi i dalje spava u trenucima kada počinje eskalacija migrantske krize

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Kasarna Ušivak u Hadžićima kod Sarajeva trebala je 7. juna preći u nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH s ciljem zbrinjavanja migranata i izbjeglica koji se nalaze na području Sarajeva. Do toga nije došlo, a razlog niko ne zna. Dok država u praksi i dalje spava, broj migranata se povećava, a neki od njih počinju remetiti javni red i mir.

Uposlenici Crvenog križa Kantona Sarajevo su prema dogovoru ispraznili kasarnu s obzirom na to da je primopredaja trebala biti izvršena prije 12 dana, odnosno 7. juna ove godine. Zašto Ministarstvo sigurnosti BiH još uvijek nije preuzelo kasarnu i počelo njeno opremanje za potrebe migranata i izbjeglica pitaju se i u Crvenom križu Kantona Sarajevo.

"Čekamo da nam se jave iz Ministarstva sigurnosti BiH kako bismo izvršili primopredaju. Zašto još nije došlo do toga zaista ne znamo. Mi smo ispraznili objekt", rekli su za Klix.ba iz Crvenog križa. Odgovor nisu uspjeli dobiti s obzirom na to da se ministar nalazi van zemlje.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić 5. juna je najavio da bi kasarna Ušivak u Hadžićima trebala biti na raspolaganju za smještaj migranata već sutradan.

Obećanje ludom radovanje

"Od sutra (6. juna) trebamo dobiti na raspolaganje i kasarnu Ušivak u Hadžićima koja ima prilično veliki kapacitet i onda ćemo vršiti određena rasterećenja", kazao je Mektić novinarima u Sarajevu. On je početkom juna najavio i rješavanje prihvatnog centra na području Unsko-sanskog kantona, ali ni to nije riješeno.

Za to vrijeme na području Sarajeva je sve je veći broj migranata kojima hranu osiguravaju volonteri humanitarnih organizacija. Određeni broj njih noći provodi na ulicama ili u napuštenim objektima. Za to vrijeme službenici MUP-a KS trude se držati situaciju pod kontrolom.

Na području Unsko-sanskog kantona, tačnije Bihaća i Velike Kladuše, posljednjih dana situacija je evidentno eskalirala. Prvo se dogodio incident među migrantima koji je rezultirao ubistvom jednog Marokanca, a zatim jučerašnji masovni pokušaj prelaska hrvatske granice. Veliki broj policajca spriječio je grupu migranata da dođe do GP Maljevac. Susjedi Hrvati su u zrak podigli čak i helikopter s ciljem nadziranja situacije. U maju je MUP-u USK prijavljen i slučaj silovanja među migrantima.

Iz ovog kantona su već istakli da su pred policijom sve veći sigurnosni izazovi s obzirom na veliki broj migranata, među kojima su i oni čije ponašanje nije u skladu sa zakonom. Pretresom objekata pronađene su opojne droge i razne vrste predmeta kojima se mogu nanijeti tjelesne povrede.

I u Izbjegličkom centru Salakovac kod Mostara jučer je zabilježen nemili događaj kada je jedan muškarac izboden nožem nakon prethodne tučnjave.

Država obećava human odnos dok neki migranti spavaju pod stepenicama

A o koordinaciji lokalnih i državnih organa dovoljno se prisjetiti zaustavljenog konvoja s migrantima odlukom komesara MUP-a HNK.

Broj migranata raste i mjeri se hiljadama, neki spavaju pod otvorenim nebom, a objekti za njihov smještaj zjape prazni. Za njihov prihvat sedmicama se čeka jedan potpis, dok s druge strane nadležni konstantno ponavljaju da će se BiH humano odnositi prema onima koji dolaze u našu zemlju.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić naglasio je da BiH neće biti sabirni centar za migrante, ali i da će onima koji se zateknu na našoj bh. teritoriji biti pruženi uslovi dostojni čovjeka.

Do tada, jednom sedmično zasjedat će Operativni štab za pitanje migracija u BiH, a ministar Mektić će zainteresovanim medijima prenijeti iskustva i detalje sastanka te najaviti namjere i planove kako se nositi s migrantskom krizom, a usput iskoristiti priliku za medijski obračun s političkim protivnicima.