{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vještak za patologiju, na suđenju Mladiću, opisao nalaze obdukcije tijela iz Tomašice

F
1.7.2015. u 18:15
0
4
Vještak za patologiju, na suđenju Mladiću, opisao nalaze obdukcije tijela iz Tomašice
0
Vještak za patologiju, na suđenju Mladiću, opisao nalaze obdukcije tijela iz Tomašice
Tomašica
Vještak Haškog tužilaštva za patologiju John Clark opisao je na suđenju Ratku Mladiću nalaze obdukcije 293 tijela ekshumirana 2013. godine iz masovne grobnice Tomašica kod Prijedora.
Clark je precizirao da je 275 tijela bilo cijelo, dok su ostala bila nekompletna.

Naglasio je da su sve žrtve bile obučene u ''svakodnevnu odjeću'', koja je u nekim slučajevima bilo neuobičajeno višeslojna, ali da ''uopšte nije bilo vojnih uniformi, uključujući i obuću, koja je bila lagana, bez čizama''.

Haško tužilaštvo dokazuje da su u primarnoj grobnici Tomašica i sekundarnoj grobnici Jakarina Kosa bili pokopani Bošnjaci koje je Vojska Republike Srpske (VRS) ubila tokom akcije etničkog čišćenja prijedorskog kraja u proljeće i ljeto 1992. godine.

Prema optužnici koja Mladića, tadašnjeg komandanta VRS-a, tereti za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, taj progon je u Prijedoru imao razmjere genocida.

Mladiću se sudi i za genocid u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Većina stradalih u Tomašici bila je, po Clarkovom iskazu, upucana iz vatrenog oružja, i to jednim hicem, iako su na jednom tijelu pronađene rane od devet metaka.

Rane nanesene vatrenim oružjem bile su uzrok smrti čak 283 osobe, što čini 97 odsto ekshumiranih, kazao je Clark.

"Iznenađujuće je veliki bio broj pogodaka u glavu, 35 odsto, što me je navelo na zaključak da je to bio dio tijela koji je gađan. To znači da rane nisu bile nanesene nasumičnom vatrom", naglasio je Clark.

U 12 slučajeva, po njegovim riječima, patolozi nisu mogli da utvrde uzrok smrti.

"Bili smo svi zapanjeni koliko su tijela bila dobro očuvana, jer smo očekivali da će poslije 21 godine biti samo skeleti. Nikada do sada nisam vidio takvu očuvanost tijela", posvjedočio je Clark, dodavši da je to olakšalo identifikaciju povreda.

Unakrsno ispitujući vještaka, Mladićev branilac Branko Lukić sugerisao je da Clark ''kao naučnik, ne može isključiti da je bilo koje od ovih lica umrlo u borbi''.

"Tako je, ja to ne mogu isključiti", odgovorio je svjedok.

Branilac Lukić sugerisao je i da višeslojna i pretjerana odjeća pronađena na nekim od tijela ''nije bila uobičajena za juli, ukoliko nisu namjeravali da spavaju napolju''.

"To je istina za neke od njih, ali neki su imali i veoma laganu odjeću, većina njih samo košulje. Bilo je, u nekim slučajevima, pretjerane odjeće za juli, ali to su bili izuzeci", odgovorio je Clark.

Suđenje će biti nastavljeno u četvrtak, 2. jula, javio je BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: