Putinov uži krug
23

Velika Britanija sankcionisala drugog najbogatijeg ruskog oligarha

M. G.
Vladimir Putin i Vladimir Potanin (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin i Vladimir Potanin (Foto: EPA-EFE)
Velika Britanija je u srijedu objavila sankcije oligarhu Vladimiru Potanjinu, kojeg London opisuje kao drugog najbogatijeg čovjeka u Rusiji i koji je kupovao imovinu od firmi koje napuštaju Rusiju zbog invazije Ukrajine.

Potanin, poznat kao ruski kralj nikla, uključen je u najnoviji talas spiskova sankcija od strane Velike Britanije, uključujući poslovne ličnosti, finansijske firme i druge subjekte.

Velika Britanija, zajedno sa zapadnim saveznicima, uvode sankcije protiv ruskih elita, banaka i strateških industrija otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru

"Današnje sankcije pokazuju da ništa i niko nije nedodirljiv, uključujući Putinov uži krug", rekao je portparol britanske vlade.

Potanin je jedan od najbogatijih ljudi u Rusiji, iako njegova neto vrijednost u velikoj mjeri zavisi od vrijednosti njegovog 36% udjela u Nornickel-u, najvećem svjetskom proizvođaču paladijuma i rafinisanog nikla.

Na britanskom spisku sankcija navodi se da je Potanin uključen zato što je "dobijao korist ili podržavao vladu Rusije posjedovanjem ili kontrolom Rosbanke. Rosbanka posluje u ruskom sektoru finansijskih usluga, koji je sektor od strateškog značaja za Vladu Rusije“.

Na listi se našla i Ana Civileva, za koju je Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo da je Putinova rodica i predsjednica ruske kompanije za rudarenje uglja JSC Kolmar Group. Sankcionisana je i ova rudarska kompanija.