vijesti
346

Upoznajte prvog imama iz Australije koji je otvoreno priznao da je homoseksualac

Klix.ba
Kakav je osjećaj biti musliman homoseksualac, a istovremeno raditi u islamskoj zajednici? Jedan muškarac iz Australije je odlučio otvoreno ispričati svoje iskustvo i podijeliti sa svijetom.

Nur Warsame je bio dosta poštovana osoba u australijskoj islamskoj zajednici. Ovaj imam je bio oženjen i imao je suprugu i malu kćerku.

Decenijama je živio za svoju religiju i sve vrijeme je u sebi čuvao tajnu da je homoseksualac. Napokon je s tim odlučio izaći u javnost, kao prvi imam iz Australije koji je odlučio priznati javnosti svoju seksualnu orijentaciju.

"Pomirenje spiritualnosti sa seksualnosti je težak put. Postoji ime i čast familije koju morate zaštititi, zajednica iz koje dolazite... Razlog zašto je ljudima u muslimanskom svijetu teško izaći u javnost sa svojom seksualnom orijentacijom je činjenica da je rizik prevelik, toliko toga imaju za izgubiti. Postoje čak i konzervativne škole islama koje nalažu da homoseksualce treba ubiti", kaže Warsame i dodaje kako je prije svoje odluke detaljno promislio o svim posljedicama.

Kaže kako je njegov cilj bio da napravi promjenu u muslimanskom svijetu u smislu načina na koji se gleda na osobe homoseksualne orijentacije i da pomogne drugim mladim LGBTIQ muslimanima, te je osnovao grupu podrške na kojoj ljudi koji se nalaze u sličnim situacijama imaju priliku podijeliti svoja životna iskustva.

U Somaliji, odakle Nur dolazi, biti gay je ilegalno i kažnjivo. U najmanje sedam muslimanskih zemalja za homoseksualce je predviđena smrtna kazna, a većina australijskih muslimana također su protivnici homoseksualaca.

Nur je zbog svog priznanja izgubio i posao, te mu je zabranjen ulazak u džamije.

"Osjećaj je oslobađajući. Nekad tunel zna biti predugačak, ali uvijek postoji svjetlo na kraju tunela", kaže Nur.

Pogledajte priču o njemu u videu u nastavku: