Zloupotreba položaja
81

Uhapšen ambasador Azerbejdžana u Bosni i Hercegovini Eldar Hasanov

N. V.
Eldar Hasanov (Foto: I. Š./Klix.ba)
Eldar Hasanov (Foto: I. Š./Klix.ba)
Šef sektora za vanjske poslove Azerbedjžana Ferhad Molla je pokrenuo krivičnu prijavu protiv nekoliko službenika Ministarstva vanjskih poslova zbog zloupotrebe položaja. Među osumnjičenima je i Eldar Hasanov, ambasador ove države u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori koji je uhapšen.

Eldar Hasanov je priveden kao osumnjičeni u istrazi državnih službenika zbog zloupotrebe položaja, pronevjere i primanja mita.

Osim Hasanova još su uhapšeni te je podnijeta i krivična prijava protiv šefa Konzularnog odjela Faiga Bagirova, predsjednika natječajne komisije Ministarstva Farhada Mollazade i drugih.

Iz Službe državne sigurnosti Azerbejdžana su naglasili da su "tokom finansijskih provjera stekli osnovane sumnje da je ambasador Hasanov zloupotrebio značajan iznos budžetskih sredstava.

Kako navode iz Vlade Azerbejdžana, Hasanov i drugi se terete za zloupotrebu sredstava iz državnog budžeta, a koje su namijenjene za aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova.

Optužnica se sačinjava na osnovu prikupljenog materijala, a imenovana je i inspekcija koja će dodatno istražiti slučaj.

Ovaj krivični predmet je pokrenula Služba državne sigurnosti zbog činjenice da službenici MVP-a zloupotrebljavaju ovlasti i čine radnje koje nanose značajnu štetu interesima države.