Značajan projekt
449

Udruženje Mala nastavilo aktivnosti za uspostavljanje banke matičnih ćelija u BiH

V. K.
Udruženje Mala kao nosilac projekta banke matičnih ćelija nastavilo je svoje djelovanje u sklopu kojeg je 11. augusta uz pomoć Općine Jablanica i privrednika organizovan događaj "Jablanica za banku matičnih stanica".

Kako je saopćeno iz udruženja Mala, ovo je prva ovakva akcija održana ove godine, a do kraja godine planirano je održavanje još nekoliko događaja zaključno i sa onim koji će predstavljati centralno veče ovakvih projekata.

"Sadašnje Federalno ministarstva zdravstva je bilo obećalo da će podržati projekt, kako finansijski tako i adresarno, međutim, iako je obećano sijaset puta, projekt nikada nije podržan osim pustih obećanja. Stoga, mi jednostavno moramo dalje raditi za oboljele, za našu jednu i jedinu Bosnu i Hercegovinu", naveli su iz Udruženja.

Ističu kako je registar sa 800 uzoraka krvi trenutno smješten u Zagrebu s obzirom da BiH još uvijek nema kapacitete za smještaj ovakvih uzoraka.

"Registar posjeduje trenutno oko 800 tipiziranih uzoraka krvi, i trenutno je pohranjen u KBC Zagrebu, jer nemamo zvaničnu adresu u Bosni i Hercegovini. Stava smo da je jedina moguća adresa UKC Tuzla koji posjeduje sterilne sobe za transplantacije i opremu za HLA tipizacije, ali očito nekima to ne odgovara", navode.

Na kraju, iz Udruženja Mala su poručili kako će oni nastaviti djelovanje te da će banka matičnih stanica ugledati svjetlo dana u UKC-u Tuzla.