Uključeni učenici
0

U Zenici počela akcija sadnje drveća "Kao prvo, posadi drvo"

E. M.
U OŠ “Mak Dizdar” Zenica danas je svečano ozvaničen početak realizacije projekta “Kao prvo, posadi drvo” koji ima za cilj sadnju 8.372 sadnice.

Radi se o projektu sadnje drveća u školskom okruženju i pošumljavanja ogoljenih šumskih površina, a realiziraju ga Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Pedagoški zavod i škole, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Uprava za šumarstvo i JP ŠPD ZDK.

Ministar obrazovanja ZDK Spahija Kozlić je kazao da se ova akcija realizuje u svim osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantonima, gdje postoji ta vrsta interesa.

"Vjerujem da ćemo, na neki način, i pospiješiti svijest učenika o značaju pošumljavanja planete Zemlje. Ovo će biti kontinuirana aktivnost i uvrštena je u godišnje planove rada svih osnovnih i srednjih škola, te će se realizirati svake godine, u ovom periodu", kazao je Kozlić.

Osim sadnje, odnosno pošumljavanja, biti će realizovana i edukativna predavanja o značaju pošumljavanja i čuvanja prirodne sredine.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK Mirsad Hadžić je pojasnio da je ovo plemenita ideja te da je u obavezi njegovog ministarstva da provodi ovu akciju.

"Ova inicijativa je samo doprinijela da proširimo našu djelatnost, pogotovo jer su u pitanju škole i što je simbolično povezana sa stradanjima u Srebrenici. Drago mi je da realizujemo ovaj projekat“, rekao je ministar Hadžić.

projekat se provodi zahvaljujući inicijativi Jasmina Duvnjaka, koji je, ranije, primijetio da je u dvorištu jedne zeničke osnovne škole posječeno nekoliko stabala, a cilj je zasaditi 8.372 stabla uz pomoć školaraca širom ZDK.