Sunovrat ljudskih prava
29

U Srbiji zabranjena parada ponosa, aktivisti ipak planiraju izaći na ulicu

N. V.
Foto: N1 Srbija
Foto: N1 Srbija
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo je održavanje parade ponosa koja je najavljena za 17. septembar kao vrhunac događaja koji se u Beogradu održavaju povodom Europridea.

Organizatori ove manifestacije su na društvenim mrežama potvrdili da im je stigla sigurnosna procjena od MUP-a. Zvanično rješenje o zabrani uručeno im je danas.

"Beograd Pride će iskoristiti sve raspoložive pravne mehanizme da opovrgne ovu odluku", naveli su organizatori na Instagramu.

Oni inače sada imaju mogućnost ulaganja žalbi nakon čega bi MUP Srbije trebao donijeti novu sigurnosnu procjenu.

Prethodnih godina je parada ponosa u Beogradu održavana bez ikakvih problema, no ove godine je u javnosti podignuta pompa i mnogi građani su se na ulici i litijama pobunili protiv organizovanja šetnje LGBT populacije, aktivista i ljudi koji ih podržavaju. Zbog toga, šetnja je bila pod velikim znakom pitanja da li će biti odobrena.

Organizatori su pak još ranije istaknuli da je šetnja važan i neizostavan dio Europridea koji se održava od 12. do 18. septembra te su poručili da će ona biti održana uprkos zabrani. Također su ponudili da promjene maršrutu ukoliko je to problem za održavanje iste, no policija se ipak odlučila za zabranu.

Prema najavi orgnizatora, šetnja će biti održana u subotu, 17 sati i krenut će ispred Skupštine Srbije.