Proces Brdo Brijuni
239

U Sloveniji umjesto deklaracije doneseni zaključci: BiH do kraja godine dati kandidatski status EU

N. V.
Press konferencije nakon sastanka Brdo Brijuni procesa
Press konferencije nakon sastanka Brdo Brijuni procesa
Nakon sastanka Brdo Brijuni procesa novinarima se obratio slovenski predsjednik Borut Pahor koji je i bio inicijator sastanka. On je rekao da se učesnici nisu mogli dogovoriti oko nekih stvari, ali da su doneseni zaključci koji se odnose i na davanje kandidatskog statusa BiH.
Na početku rekao je kako je diskusija bila konstruktivna uprkos tome što su odustali od pripremanja deklaracije, a koju nisu podržali Šefik Džaferović i Željko Komšić.

"Insistirali smo na onome što nas ujedinjuje, a ne podjeljuje iako znamo da postoje neke stvari oko kojih se ne slažemo. Diskusije i rasprave nisu bile toliko dramatične da nas onemoguće donijeti zajedničke zaključke. Nažalost nismo bili u mogućnosti donijeti deklaraciju, prestali smo spremati deklaraciju u potpunosti jer su postojale neke stvari koje su nas razjedinjavale", rekao je slovenski predsjednik Borut Pahor referirajući se na konstitutivnost naroda oko koje se nisu mogli usaglasiti sa Komšićem i Džaferovićem.

Dodao je još: "Vidjeli smo da nivo povjerenja nije visok, možda i nema želje da dođemo do zajedničkog stajališta. Zbog toga smo shvatili da će biti teško ovo organizovati i to nije dobar signal za Zapadni Balkan".

Umjesto deklaracije, usvojeno je ukupno šest zaključaka. Jedan od zaključaka se odnosi na davanje statusa kandidata EU Bosni i Hercegovini do kraja 2022. godine, kao i ukidanje viznog režima.

Potvrđeno je da su voditelji procesa Brdo - Brijuni za mir i stabilnost u regiji kao i za širenje Evropske unije. Također je rekao da su potrebna rješenja za ublažavanje posljedica ekonomske i energetske krize.