vijesti
95

U skladištima UIO propada roba vrijedna više od 11 miliona KM

Piše: T. Č.
Foto: UIO
Foto: UIO
Aukcije koje organizuje Uprava za indirektno oporezivanje BiH postale su pravi hit među bh. građanima, s obzirom na to da se na ovaj način mogu kupiti kvalitetne stvari po dosta povoljnijoj cijeni. Samo u prvih 10 mjeseci ove godine UIO je organizovala 25 javnih aukcija, a vrijednost robe koja je na ovaj način prodana iznosi 171.222 KM.

Najjeftinije su prodavani repromaterijali za poljoprivredu, a najskuplje je prodana korištena štamparska mašina po cijeni od 19.131 KM. Ipak, građani najčešće kupuju odjevne predmete poput pantalona, majica i trenerki ili pak parfeme.

Kako je za Klix.ba rekao Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO, riječ je o robi koja je oduzeta zbog carinskih prekršaja, robi koja nije bila prijavljena ili je bila bez vjerodostojne dokumentacije i ona je najvećim dijelom smještena u centralno skladište koje UIO ima u Banjoj Luci.

"O konačnoj sudbini privremeno oduzete robe odlučuju nadležni sudovi po osnovu podnesenih zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka. Za pravosnažno oduzetu robu, nadležni sud obično u presudi kaže šta će se s predmetnom robom dalje dešavati, hoće li se ista uništiti, prodati ili nešto treće, a sve u zavisnosti od vrste robe", pojašnjava Kovačević i dodaje da su službenici UIO u toku 2015. godine privremeno oduzeli robu u vrijednosti od pet miliona KM.

Kada je riječ o vrsti oduzete robe najviše ima raznih tekstilnih proizvoda i obuće, duhana i duhanskih prerađevina, ali i motornih vozila i opreme za automobile.

Novac od prodane robe uplaćuje se na Jedinstveni račun UIO i ide u raspodjelu sa svim ostalim prihodima od indirektnih poreza koje prikupi UIO. Roba koja se najčešće uništava je akcizna roba, ali i ostala roba za koju su donesene sudske odluke o uništenju, pa je tako u toku ove godine ukupno uništeno robe u vrijednosti od 270.453 KM.

Foto: UIO
Foto: UIO

Budući da među privremeno oduzetom robom ima stvari koje bi mogle biti korisne mnogim humanitarnim i drugim organizacijama UIO je prije nekoliko godina pokrenula inicijativu da se roba koja je oduzeta zbog carinskih prekršaja ubuduće donira siromašnima u našoj zemlji, ali po ovom pitanju je malo toga urađeno.

"Što se tiče doniranja određene robe za sada ne postoji mogućnost da UIO samostalno donese odluku o doniranju. Do sada je u dva navrata Vijeće ministara BiH donosilo takve odluke", pojašnjava Kovačević i dodaje da vrijednost robe koja se trenutno nalazi u skladištima UIO iznosi 11.402.059 KM.

U Vijeću ministara bilo je nemoguće saznati zašto je odluka o doniranju robe donesena samo dva puta i zašto još uvijek nisu doneseni zakonski propisi koji bi regulisali način, kao i listu korisnika kojima bi se spomenuta roba donirala, kao što je to slučaj u većini Evropskih zemalja.